Jonge Gentse archeoloog is ‘meest beloftevolle wetenschapper’

Jonge Gentse archeoloog is ‘meest beloftevolle wetenschapper’

Foto: tl

GENT - Philippe De Smedt, onderzoeker van de UGent, is afgelopen weekend bekroond met de Eos Gouden Pipet als 'meest beloftevolle jonge onderzoeker'. Zijn bodemscanner wordt ingezet op archeologische sites zoals Stonehenge.

De Smedt heeft een nieuwe scantechniek ontworpen. Met een bodemsensor kunnen nu driedimensionele beelden gemaakt worden van wat er zich tot drie meter onder de grond bevindt.

Vóór het eigenlijke opgraafwerk is zo al heel wat informatie bekend. Daardoor kan effectiever gegraven worden, en geraakt de archeologische site minder beschadigd.

De Smedt wordt niet alleen in eigen land opgemerkt. Hij is zelfs uitgenodigd om bodemscans te maken in Stonehenge, het beroemde Engelse monument, dat uit de jonge steentijd dateert.

Dag van de Wetenschap

De Eos Gouden Pipet werd zondaguitgereikt op de Dag van de Wetenschap. Meer dan 35.000 mensen hebben aan een van de 500 activiteiten deelgenomen. De Vlaamse universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en bedrijven openden hun deuren voor het publiek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio