Titel voor tweede keer veroverd

Cremerie François is beste Belgische ijssalon

© pvl

Cremerie François uit Sint-Niklaas haalde voor de tweede keer in drie jaar tijd de prestigieuze Horeca Award binnen en mag zich, na een onderbreking van een jaar, opnieuw het beste ijssalon van België noemen.

Paul Van Landeghem

Een verrassing is het voor de vaste klanten van Cremerie François niet echt, want zij zweren bij hun ijssalon. De reputatie van deze zaak, in 1928 opgericht door Meneer François, gaat veel verder dan Sint-Niklaas en het Waasland. Voor de tweede keer in drie jaar tijd mag de bekende zaak in de Ankerstraat zich het beste ijssalon van België noemen.

Terugkerende hoogmis

Dat bleek zondagavond laat tijdens de uitreiking van de Horeca Awards, de jaarlijks terugkerende hoogmis van de horecasector. Dat is een professioneel georganiseerde wedstrijd waarbij de deelnemers worden beoordeeld door de klanten en een horecajury.

‘Wij zijn trots’, zeggen Helmut Strohwald en zoon Christophe Penneman. ‘We wonnen al in 2011, kregen vorig jaar de Golden Lifetime Award uitgereikt en zijn nu opnieuw het beste ijssalon van België.’

Helmut Strohwald en zijn vrouw Noëlla Piessens namen de zaak in 1987 over en bouwden ze verder uit.

‘In 2014 vergroten we onze zaak opnieuw door het pand naast de deur aan te kopen. Dan gaan we werken met een open atelier, zodat iedereen kan zien hoe we al ons ijs zelf bereiden, want geheimen hebben we niet voor onze klanten.’

Ondertussen is de opvolging verzekerd. Zoon Christophe Penneman en zijn echtgenote Lies Van De Casserie zitten al jaren mee in de zaak. ‘Onze drukste periode van het jaar staat voor de deur,’ zegt Christophe. ‘Weet je dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar 15.000 mensen ijs van François eten? Al die tijd blijft het ijssalon ook gewoon open.’

‘Wij hebben nog nooit voor een euro betaalde reclame gemaakt’, vult Helmut aan. ‘Wij moeten het hebben van de mond-tot-mondreclame, want onze klanten zijn onze levende reclamepanelen.’ Bij die klanten zijn ook een aantal bekende Vlamingen, zoals Alex Callier van Hooverphonic, maar ook zangeres Sandrine, presentatrice An Lemmens, charmezanger Frank Galan en Rita Deneve, bekend van Dit is de allereerste keer.

In het beste ijssalon van België werken naast de eigenaars nog zes mensen voltijds. In de zomer en in de kerstperiode komen er nog vijftien uitzendkrachten en werkstudenten bij.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs