Food

Europa stemt morgen over strengere aanpak van wie knoeit met voedsel

Er wordt massaal gesjoemeld met ons eten

Er wordt massaal gesjoemeld met ons eten

Esther de Lange. Foto: rr

Uw glas ‘puur’ sinaasappelsap is aangelengd met water en suiker. In uw koffie zit gemalen maïs en uw biologische eieren komen al eens van kippen in een legbatterij. Volgens Europa kunnen voedselproducenten schaamteloos frauderen en verdienen ze daar fortuinen mee. Want de controles zijn minimaal en de pakkans nog kleiner. Dus wordt morgen gestemd over een voorstel dat de controle gevoelig wil verstrengen en de boetes voor fraudeurs fors wil verhogen.

De reden voor zoveel gesjoemel met ons eten is eenvoudig: geld. Eerder dit jaar stond Europa op zijn kop omdat er paardenvlees zat in diepvriesmaaltijden die volgens de verpakking alleen rundvlees bevatten. De Ierse bedrijven die betrokken zijn bij het schandaal riskeren in hun land een boete van maximaal 30.000 euro. Terwijl een container paardenvlees 65.000 euro oplevert als je er het etiket rundvlees opplakt.

Het is daar waar fraudeurs graag toeslaan: waar de winst groot is, maar de pakkans en de mogelijke straf klein. Voedselfraude zit dan ook in de lift, zegt Europol. En de daders zijn inventief. Strooizout wordt als keukenzout verkocht, sterkedrank wordt vervuild met methanol.

Waarmee allemaal gefraudeerd wordt, leest u in Het Nieuwsblad van dinsdag 26 november.

Corrigeer