Op zelfde moment Europees, Belgisch én politiecongres in Bijloke

Burgervaders van half Europa deze week samen in Gent

Burgervaders van half Europa deze week samen in Gent

Foto: -

GENT -

De stads- en politiebesturen van een hele reeks Europese landen blazen deze week verzamelen in Gent voor een groot congres. De burgervaders van Rotterdam, Stockholm, Warschau, Boedapest, Leipzig, Turijn, Nantes én Antwerpen komen in de Bijloke nadenken over ‘slimme burgers’.

Met ongeveer vijfhonderd zijn ze, de burgemeesters, schepenen en bestuurders van de 130 steden die vanaf vandaag drie dagen samenkomen in Gent voor het jaarlijkse congres van Eurocities. Dat is een soort Europese Unie voor steden, een netwerk waar politici kennis en ervaringen met het besturen van grootsteden uitwisselen.

Ook Venetië, Den Haag, Kopenhagen, Birmingham, Karlsruhe en het Finse Tampere sturen hun burgemeester of andere bestuurders naar Gent. Burgemeester Termont is penningmeester van Eurocities en haalde het jaarlijkse congres naar de stad.

‘Van woensdag tot en met vrijdag vergaderen we en houden we seminaries rond het thema smart citizens, wat zoveel wil zeggen als slimme burgers’, zegt Termont. De bezoekers van het congres worden ook getrakteerd op een lichtshow onder de stadshal, een lichtplanwandeling en een galadiner.

Eetcafé Toreke

Smart citizens zijn creatieve inwoners, die met hun initiatieven Gent mee helpen verbeteren en duurzamer maken. Enkele Gentse smart citizens mogen tijdens het congres hun projecten voorstellen. Het gaat onder meer om bewonersgroep Buren van de Sint-Baafsabdij, het sociale eetcafé Toreke in het Rabot, wassalon Wasbar in de Nederkouter en de Fietskeuken, een bende vrijwillige fietsherstellers uit de Brugse Poort.

Politie

Het zal overigens druk zijn in de omgeving van de Bijloke deze week. Gelijktijdig met het Eurocities-congres vindt er in Gent een groot Stedencongres voor Belgische steden én een politiecongres met korpschefs uit heel Europa plaats.

‘We praten over de invloed van nieuwe technologieën zoals camera’s op het politiewerk. Ook projecten zoals Buurt Bestuurt, waarbij het contact tussen politie en bevolking anders wordt aangepakt, komen uitgebreid aan bod’, zegt Wim Van Hulle van de Gentse politie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio