Food

‘Fabrikanten niet eerlijk over gezonde voeding’

‘Fabrikanten niet eerlijk over gezonde voeding’

Foto: shutterstock

Heel wat fabrikanten van voedingsmiddelen proberen nog steeds de consumenten te lokken met onaanvaardbare gezondheidsclaims op de verpakking. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Test-Aankoop.

Lange tijd gebruikten voedingsfabrikanten vaak ten onrechte allerlei gezondheidsclaims op hun verpakking, zoals 'Versterkt de immuniteit' en 'Voor een gezond hart'. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) maakte eind 2012 de lijst bekend van gezondheidsclaims die voedselproducenten nog mogen gebruiken in reclame of op de verpakking. Het agentschap onderzocht al sinds 2006 alle voedingsstoffen waarvan voedselfabrikanten beweren dat ze een heilzame werking hebben. Op basis van wetenschappelijk onderzoek werden zo’n 250 claims weerhouden.

In december 2012 kocht de consumentenorganisatie in de winkel verschillende voedingsmiddelen met dergelijke gezondheidsclaims. De onderzoekers zochten uit of al die claims daadwerkelijk beantwoordden aan de voorwaarden van de Europese wet. In september 2013 ging Test-Aankoop opnieuw op zoek naar dezelfde producten. De organisatie vergeleek hun etiket met dat van ongeveer negen maanden geleden en onderzocht of het wettelijk in orde was.

Onaanvaardbare claims

Heel wat fabrikanten hebben volgens Test-Aankoop orde op zaken gesteld met betrekking tot het gebruik van gezondheidsclaims. 'Toch zijn er nog steeds fabrikanten die blijven proberen de consument te lokken met onaanvaardbare claims. Vermeldingen als ‘Bevordert de transit’ of ‘Voor een extra geheugensteuntje’ vonden we nog steeds terug op voedingsmiddelen die courant gebruikt worden, zoals honing of muesli', zegt woordvoerder Ivo Mechels.

Daarnaast wierpen de onderzoekers een blik op de websites van verschillende voedingsmiddelen, want ook die zouden intussen eveneens moeten zijn aangepast wat die gezondheidsclaims betreft. 'Toch blijkt dat websites soms nog informatie vermelden die volgens de wet niet meer door de beugel kan. Er zijn dus ook nog claims te vinden die door de voedselautoriteit werden verboden', aldus Mechels.

'In België voert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geen controle uit op de informatie op het internet. Daarom is er dringend nood aan een specifieke internetcel', besluit Mechels.

'FAVV voert wél controles uit op internet'

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voert wel degelijk controles op internet uit met betrekking tot informatie over gezondheidsclaims van voedingsmiddelen. 'Dat gebeurt onder meer als er klachten binnenkomen of als er vermoedens zijn dat er iets fout geclaimd wordt. Voor systematische controles hebben we niet voldoende personeel', zegt FAVV-woordvoerster Lieve Busschots.

'We worden niet gebombardeerd door klachten, maar er komen er zeker binnen. Dat gebeurt veelal anoniem en vermoedelijk zijn dat klachten van een fabrikant over een andere fabrikant. Ook consumenten dienen klachten in.'

Busschots bevestigt wel dat het FAVV geen systematische controles uitvoert op internet. 'Het internet is een oerwoud aan informatie. Voor systematische controles hebben we niet voldoende personeel. In samenwerking met de federale overheidsdienst Economie wordt intussen wel onderzocht of er een werkgroep kan opgericht worden om meer systematische controles op internet uit te voeren.'

 

 

 

Corrigeer