Universiteit voor meer rechtvaardige samenleving

Hasselt -

Limburg heeft er een nieuwe ‘universiteit’ bij: de ‘Universiteit voor het Maatschappelijk Belang’ (UniMaBe). ‘Deze unief ­ijvert voor een meer rechtvaardige samenleving.’

De ‘Universiteit voor het Maatschappelijk Belang’ brengt via lezingen en gespreksavonden een waaier van ngo’s en bewegingen samen om zo tot gemeenschappelijke acties te komen. Thema’s die aan bod komen: armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, milieu en klimaat, en vrede.

‘De UniMaBe wil mensen aanzetten tot maatschappelijke participatie, om zo samen te bouwen aan een leefbare wereld, een rechtvaardige samenleving en duurzame aarde’, zegt Felix Bergers, die de dagelijkse werking coördineert. ‘Verschillende maatschappelijke problemen hebben vaak dezelfde wortels. De UniMaBe wil het vakjesdenken daarom overstijgen en nieuwe raakvlakken tussen verschillende thema’s ontdekken.’

De UniMaBe wordt gesteund door de Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en de provincie Limburg. ‘Willen we aan een mooie toekomst voor onze provincie bouwen, dan denken we hier best samen over na in een open dialoog’, zegt gedeputeerde Frank Smeets.

‘De tijd dat universiteiten zich achter hoge muren terugtrokken, ligt achter ons. Dat is ook de reden waarom de UHasselt dit project ondersteunt’, zegt rector Luc de Schepper.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio