Bankier onderhandelt mee over bankenwet

In de regeringswerkgroep die onderhandelt over de nieuwe bankenwet, zit voor de Franstalige liberalen een opmerkelijke onderhandelaar. Alexia Bertrand zetelt in de raad van bestuur van Ackermans & van Haaren, een investeringsgroep die ook twee kleine banken – Bank J. Van Breda en vermogensbeheerder Delen Investments – in portefeuille heeft.

cv

Bij de andere regeringspartijen worden de wenkbrauwen gefronst bij het dubbele petje van Bertrand. Maar vicepremier Didier Reynders (MR) overtreedt geen enkele regel door haar af te vaardigen als zijn onderhandelaar. Ze maakt ook geen geheim over haar afkomst en haar functies.

Alexia Bertrand zelf wou gisteren niet reageren. Op het kabinet Reynders is te horen dat ze perfect de standpunten van haar minister in dit dossier vertolkt en dat ze als juriste perfect weet wat kan en niet kan. ‘Als iemand kan aantonen dat ze Bank J. Van Breda probeert te bevoordelen, dat hij het dan openlijk en bloot zegt’, klinkt het nog op het kabinet.

Omdat kennis van de materie in dit soort technische discussies geen overbodige luxe is, gaan ook andere partijen op zoek naar onderhandelaars met een financiële achtergrond. Ook SP.A en PS vaardigen daarom zo iemand af. En minister van Financiën Koen Geens (CD&V) doet voor de hervorming een beroep op Annemie Rombouts, die gedetacheerd is van de financiële toezichthouder FSMA. ‘Maar een financiële achtergrond hebben, is toch nog iets anders dan in een raad van bestuur zitten’, klinkt het.