First Lego League moet interesse voor techniek aanwakkeren

Wedstrijd voor beste zelfgemaakte robots

Wedstrijd voor beste zelfgemaakte robots

De kinderen waren bij momenten zeer geconcentreerd bezig met de wedstrijd. Foto: rgg

Hasselt -

Voka Limburg organiseerde met de steun van het Agentschap Ondernemen de ‘First Lego League’ in de Hogeschool PXL. Liefst 256 kinderen namen deel met hun zelfgebouwde Legorobot. Bedoeling is om meer Limburgs technisch talent te creëren.

Jaarlijks nemen wereldwijd 200.000 jongeren deel aan de First Lego League. Het is de bedoeling dat jongeren met behulp van een zelfgebouwde en geprogrammeerde Legorobot het hoofd bieden aan de gevolgen van natuurrampen in een Legodecor. Gisteren vond de ontknoping van de First Lego League van Limburg plaats in de Hogeschool PXL. Liefst 560 kinderen waren drie maanden lang enthousiast bezig geweest met het bouwen en programmeren van hun robot. Een professionele jury beoordeelde de teams en keek daarbij naar het meeste innovatieve, de beste robot, het beste teamwork en nog veel andere zaken.

Nood aan technisch talent

De wedstrijd werd voor het eerst in onze provincie georganiseerd omdat Limburg nood heeft aan technisch talent. ‘Daarom is het belangrijk dat kinderen vroeg met techniek in aanraking komen, zodat hun enthousiasme al op jonge leeftijd gewekt wordt’, zegt Johan Grauwels van Voka Limburg. ‘Dit is ook het doel van de First Lego League. Met goed technisch personeel kunnen we maatschappelijke uitdagingen aan zoals goede zorg, voldoende voedsel, nieuwe brandstof en mobiliteit. Met het oplossen van de First Lego League Challenge worden kinderen uitgedaagd om met creatieve en innovatie oplossingen te komen.’

Laaiend enthousiast

De deelnemende scholen waren alvast laaiend enthousiast. Zo mocht de robot van een klas uit Tongeren mee op zeeklassen. Een klas uit Lommel oefende elke woensdagnamiddag in het tuinhuis van de juf en in Reppel hielpen de opa’s van de leerlingen een kruiwagen bouwen voor hun onderzoeksproject in het kader van de First Lego League. De Limburgse finale trok zelfs internationale aandacht. Gary Jones van Lego Education UK was zodanig onder de indruk van het grote aantal teams voor deze regiofinale, dat hij zelf een kijkje kwam nemen in de Hogeschool PXL.

De grote winnaars in Hasselt, die ook gekwalificeerd is voor de Beneluxfinale, zijn de Bouwmakkers van de Boudewijnschool uit Lommel. Verder gaan ook de Tyfoons van basisschool Driehoeven in Genk en Subaru van basisschool Merlijn in Tongeren door naar de Beneluxfinale.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio