KU Leuven schrapt colloquium van NSV

Leuven -

Het congres dat de nationalistische studentenvereniging NSV zaterdag in Leuven plande, krijgt op de valreep geen fiat van de KU Leuven.

Eerder had de universiteit wel degelijk toestemming gegeven aan NSV, dat voor een debatronde over media en jongerencultuur het Premonstreitcollege in de Naamsestraat mocht gebruiken, maar deze toezegging vervalt.

Rik Gosselink, vicerector Studentenbeleid, verwijst naar de veiligheidsrisico's die een dergelijke conferentie met zich meebrengt. ‘We zijn niet gezwicht voor het protest uit linkse hoek en nemen deze beslissing wel degelijk uit eigen beweging. Inhoudelijk legen we NSV geen strobreed in de weg, maar gelet op de risico's voor personeel en infrastructuur trekken we onze toestemming opnieuw in’, aldus Gosselink. Van zodra het nieuws over de eerdere toezegging zich eerder deze week verspreidde, startten linkse verenigingen een spervuur aan kritiek. ‘De verbale confrontatie tussen links en rechts is een belangrijke meerwaarde voor de studenten, maar met deze conferentie zouden onze universiteitsgebouwen gebruikt worden als spreekgestoelte voor het kruim van het neofascisme en neonazisme in Europa’, zegt Line De Witte, voorzitter van COMAC Leuven.

NSV laat weten dat het een rechtszaak tegen de KU Leuven wegens contractbreuk niet uitsluit en het bewuste colloquium naar Antwerpen verplaatst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio