OVERZICHT: Deze kerken zijn met sluiting bedreigd

OVERZICHT: Deze kerken zijn met sluiting bedreigd

Foto: rr

De komende jaren zullen er tientallen parochiekerken in Vlaanderen de deuren sluiten, gesloopt worden of een andere bestemming krijgen. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) bij alle kerkbesturen. Ontdek hier over welke kerken het gaat.

Vlaams ­minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), vroeg aan alle kerkbesturen, de zogenaamde kerkfabrieken, om een meerjarenplan op te stellen over hoe zij de toekomst zien. De overgrote meerderheid van die plannen is nu binnen. En de conclusie is dat er zich de komende jaren een heuse omwenteling afspeelt onder de 1.800 Vlaamse parochiekerken.

Zo blijkt uit de bevraging dat zeer binnenkort twaalf kerken in Vlaanderen de deuren sluiten als gebedshuis. Voor in totaal veertig kerken wordt die optie zeer ernstig overwogen.

41 kerkfabrieken geven ook aan dat ze ‘hun’ kerk in grote mate gaan openstellen voor andere activiteiten. Net geen 90 kerk­besturen overwegen die optie op dit moment zeer ernstig.

Ontdek op onderstaande kaart welke kerken van plan zijn de deuren te sluiten (herbestemming) en welke kerken opengesteld zullen worden voor andere activiteiten (nevenbestemming). Klik op een kerk in jouw buurt voor meer informatie.


De 12 kerken die zeker de deuren gaan sluiten:


Sint-Jozef (voormalige bijkerk bij OLV) in Vosselaar
kerk van Schoorheide (bij Andries) in Balen
Sint-Jozef (bijkerk van Sint-Jacobus - Schurhoven) in Sint-Truiden
Sint-Jan Evangelist-Borgerhout in Antwerpen
H. Pius X in Destelbergen
St. Medardus Ursel in Knesselare
St. Gerulfus Drongen in Gent
O.L.V. Koningin van de Vrede in Gent
St. Eligius Maarke-Kerkem in Maarkedal
kerk Gerheide (bij Andries) in Balen
Heilige Bernadette-Deurne in Antwerpen
H. Kruis - Runkst in Hasselt
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S