Ode aan overleden Dany Vandenbossche

GENT - Het overlijden van gewezen Vlaams parlementslid Dany Vandenbossche lokt zondag heel wat verslagen reacties uit in Gent. De Gentse dichter Johan Anthonis schreef een ode aan Vandenbossche.

Vandenbossche (geboren op 2 april 1956) zetelde in de gemeenteraad van Gent tussen 1995 en 2006. Tussen 1990 en 1995 was hij OCMW-ondervoorzitter, en tussen 1995 en 1996 een jaar schepen. Zondag overleed hij op 57-jarige leeftijd.

Vandenbossche was al enkele jaren gestopt met politiek. Voor De Gentenaar hield hij wel wekelijks de actualiteit in zijn Gent in de gaten. Onder de titel Da moe kunnen in Gent schreef hij wekelijks een scherpe column, waarin hij er niet voor terugschrikte om met zowat alles en iedereen de draak te steken.

De columns van Dany Vandenbossche, waarvan de laatste nog maar afgelopen vrijdag verscheen, zijn hier te herlezen.

Het overlijden van Vandenbossche lokt veel verslagen reacties uit. De Gentse dichter Johan Anthonis schreef zondag prompt een ode aan Vandenbossche.

Dany Vandenbossche

Goat hier in Gent niej alliene Freya van de Sosse
goat uuk nog Dany Vandenbossche. Hij ee't jij nog
in de kommiesse Dutroux gezete, moar we kennen
hem veural duer zijn diverse poziesses op kultuur.
Hij oat' jij ol wa afschied genome van den aktieve
polletiek, hield mier van de Stones dan van de rok
van Rume. Hém goan ze nie uitwuive in Sein-Boafs.

't was pertang doar damme wulder elkoar veur 't
loatst gesproken ên op d'openijnge van Sint-Jan,
want hij was 't jij uuk nogal ne fan van Jan. 't Was
ne persuun mee ne kloare kijk, schalkse ruiter van
ugen. Iemand die gevat kost klappe over de kunst;
een vat vol vier. Drei salvo's nog as ieresaluut an
Dany: 1 Cry to me 2 I can't get no 3 Black limousine

Jowan Anthoniez

Verslagen reacties

Ook van buiten Gent komen er reacties op het overlijden van Dany Vandenbossche. Politici van verschillende partijen reageerden zondag verslagen op het overlijden van hun gewezen collega.

Yves Leterme (CD&V) herinnert Vandenbossche als een van de eerste collega's in de Kamer en omschrijft het als een "fijne, milde mens". De Gentse Open Vld'er Mathias De Clercq herinnert hem als een "hartelijk en warm mens", terwijl sp.a-Vlaams parlementslid Philippe De Coene en -Europarlementslid Saïd El Khadraoui erkennen verweesd achter te blijven door het overlijden van hun collega.

Ook de raad van bestuur en de directie van het Vermeylenfonds stellen dat Dany Vandenbossche gemist zal worden. Als algemeen voorzitter "toonde hij zich meteen een aanwezige en gedreven voorzitter, die zich met hart en ziel voor het fonds inzette".

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio