Dit doet liefde met je lichaam

© shutterstock

Intense, passionele gevoelens van verliefdheid zetten niet alleen je leven, maar ook je lichaam op z'n kop. Liefde kan een invloed hebben op de manier waarop je wandelt, praat en denkt.

mgs

1. Liefde maakt je dommerStudies hebben aangetoond dat mensen die passioneel verliefd zijn moeite hebben om zich te focussen en om taken uit te voeren die hun volle aandacht vereisen. ‘Als je net een relatie bent begonnen, is het moeilijk om je aandacht bij je job of je studies te houden. Je brein heeft het namelijk te druk met denken aan je geliefde,’ zegt Henk van Steenbergen, assistent professor aan de universiteit van Leiden in Nederland.

2. Van liefde word je highVlinders in de buik activeren hetzelfde gebied van je hersenen als het deel dat beïnvloed wordt bij een cocaïneverslaving. ‘Verliefdheid kan je een euforisch gevoel bezorgen, net zoals cocaïne dat kan doen,’ vertelde Lucy Brown, professor neurologie aan het Albert Einstein College of Medicine in New York aan CNN.

3. Liefde maakt je minder vatbaar voor pijnVergeet die aspirine, verliefdheid is het enige wat je nog nodig hebt. ‘Bepaalde hersengebieden die geactiveerd worden door intense liefdesgevoelens zijn dezelfde gebieden die door pijnverlichtende medicijnen worden beïnvloed,’ zegt Arthur Aron, professor psychologie aan de State University van New York. Zelfs gewoon elkaars hand vasthouden kan de pijn al draaglijker maken.

4. Van liefde gaan we trager wandelenOnderzoekers hebben aangetoond dat mannen hun tred aanpassen aan die van hun partner.

5. Onze hartslag past zich aan Studies suggereren dat ons hart even snel gaat slaan als dat van onze partner.6. Een toontje hogerVrouwen spreken met een hogere stem tegen een man die ze wel aantrekkelijk vinden.

7. Liefde maakt blindEr zijn studies die aantonen dat mensen in een ernstige relatie die bewust aan hun partner denken wegkijken wanneer ze langs andere knappe mannen of vrouwen wandelen.8. Liefde maakt van jou een waaghalsStudies die risicovol gedrag bij mannen en vrouwen onder de loep nemen hebben aangetoond dat mannen sneller bereid zijn om onnodige risisco’s te nemen voor hun grote liefde.

9. Van de liefde worden je pupillen groterZijn ogen dan echt de spiegel van de ziel? Volgens studies worden pupillen groter bij intense emotionele gevoelens zoals liefde.

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie