Baby om het leven gebracht omdat hij bleef huilen

Baby om het leven gebracht omdat hij bleef huilen

Speurders vonden het lichaampje van de baby na een uur zoeken in de halflege waterput aan de achterkant van de woning. Foto: kfe

KALMTHOUT - Een moeder van 31 heeft dinsdag haar zoontje Arne verdronken in een waterput in Kalmthout. Toch heeft het gerecht haar gisteren vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Niet omdat er twijfel bestaat over haar schuld, wel omdat ze dringend nood heeft aan medische begeleiding. De moeder kampte met een postnatale depressie en kon het vele huilen van haar vijf maanden oude baby niet langer aan.

Alles leek oké met Leen (31). ‘We stonden ’s namiddags nog gezellig te keuvelen op straat’, vertelt haar buurman. ‘Ze groette ons vriendelijk en zei dat ze met Arne een wandeling ging maken. Er leek niets aan de hand. We zagen haar vertrekken met de buggy.’

Op dat ogenblik stond haar man Kim enkele kilometers verder voor zijn klas. Voor de buitenwereld waren Kim en Leen het perfecte koppel. Ze leken te genieten van de eerste maanden met hun eerste kindje, woonden in een mooie wijk in Kalmthout en hadden allebei een leuke job. Zij bij de mutualiteit, hij als leerkracht. Alleen Leens buurman en haar ouders wisten dat het niet allemaal rozengeur was, en dat de eerste maanden met Arne heel zwaar wogen. Leen sukkelde met een postnatale depressie, en ze wist zich geen raad met de eindeloze huilbuien van haar baby.

In de late namiddag keerde Leen met haar zoontje terug naar huis. Wat later vertrok ze opnieuw, alleen dit keer. En toen, ergens op een veldweg op de heide, stuurde ze een van haar beste vriendinnen een alarmerende en uiterst verwarde sms. Dat ze Arne niet meer vond en niet wist waar eerst zoeken. Ze leek volledig in paniek. Het sein voor haar vriendin om meteen de politie én Arnes vader op te bellen.

Al snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Dat Leen haar zoontje helemaal niet was kwijtgespeeld, maar had gedood. In een opwelling. Omdat de zoveelste huilbui er niet meer bij kon. Speurders vonden het lichaampje van de baby na een uur zoeken in de halflege waterput aan de achterkant van de woning. Het jongetje was al enkele uren overleden. Volgens gerechtelijke bronnen stierf het door verdrinking.

Leen werd in uiterst verwarde toestand opgenomen in het ziekenhuis. Haar verhoren bleek onmogelijk. Haar man kreeg geen zinnige uitleg over wat haar had bezield. 

Volgens haar vader leek het nochtans weer beter te gaan met Leen. Postnatale depressie is een onderschat maatschappelijk probleem, zegt gerechtspsychiater Johan Baeke. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van donderdag 5 december.

Corrigeer

MEER NIEUWS