Provinciaal rampenplan opgeheven

Hoogste waterpeil in 60 jaar door Sinterklaasstorm

Foto: Dominique Jauquet

OOSTENDE / BREDENE - Het provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen is opgeheven. Dat besliste provinciegouverneur Carl Decaluwé rond 4 uur vrijdagochtend. In Oostende werd door de Sinterklaasstorm het hoogste waterpeil in zestig jaar bereikt.

De storm is donderdag over ons land geraasd met een krachtvan 9 Beaufort op zee en met maximale rukwinden tot 97 kilometer per uur in Zeebrugge en Beitem en 90 per uur in Ernage. Dat meldt weerman David Dehenauw.

Hoogste waterpeil sinds 1953

Er werd vannacht een waterstand bereikt in Oostende van 6.33 meter TAW. TAW is de referentiehoogte waartegenover hoogtemetingen worden uitgedrukt. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater te Oostende. In Antwerpen bedroeg de TAW 7.24 meter, wat volledig in lijn lag met de voorspellingen. In Oostende is dat de hoogste waterstand sinds de stormvloed van 1 februari 1953, in Antwerpen is dit niet zo.

Het komende hoogwater van vrijdagmiddag kan nog het eerste alarmniveau van 5.60 meter TAW in Oostende en 6.60 meter TAW in Antwerpen overschrijden, maar komt in ieder geval veel lager uit dan het peil van afgelopen nacht.

Het wordt wel nog steeds afgeraden om op staketsels en kaden te wandelen. Daarna is er geen enkel gevaar meer voor hoge waterstanden. Aan zee zijn vandaag nog rukwinden mogelijk tot 70 kilometer per uur.

In het weekend wordt het rustiger en is alle stormgevaar geweken.

Scheldekaaien ondergelopen

In Antwerpen is het water van de Schelde vrijdagochtend zoals verwacht tot over de blauwe steen gekomen, waarna de Scheldekaaien er overstroomd zijn. De waterkeringsmuur houdt echter goed stand en inmiddels is het water opnieuw aan het zakken. Ook de stormschade valt in Antwerpen goed mee.

Om iets voor 6 uur vrijdagochtend bereikte het water in Antwerpen zijn hoogste peil. 'De Scheldekaaien zijn zoals verwacht ondergelopen, we bestrijden wel nog enkele kleine openingen aan de poorten van de waterkeringsmuur met zandzakjes', zegt Stef Breesch van de Antwerpse brandweer. De D’Herbouvillekaai en Ledeganckkaai zijn daarom tijdelijk afgesloten tussen de Jan van Gentstraat en Generaal Armstrongweg.

Het stuk tussen de rivier en de waterkeringsmuur blijft nog de hele dag afgesloten, zeker tot 22 uur. Vanaf 17.30 uur is er immers opnieuw sprake van hoogwater en zou de Schelde dus nogmaals buiten haar oevers kunnen treden.

De stad Antwerpen laat voorts weten dat bij het ontruimen van de parking op de Scheldekaaien maar liefst 125 wagens getakeld moesten worden in de loop van donderdagavond. Er was vooraf via verschillende kanalen uitvoerig gewaarschuwd voor het springtij en het afsluiten van de kaaien, maar dat nieuws heeft blijkbaar toch niet alle parkeerders tijdig bereikt.

De fietskoker van de Antwerpse Kennedytunnel is vrijdagochtend ook opnieuw opengesteld, aangezien het inmiddels terugtrekkende water van de Schelde er niet langer binnenloopt. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat er weliswaar voor waarschuwt dat er in de late namiddag opnieuw problemen zouden kunnen ontstaan.

De brandweer kreeg donderdagavond ook al zowat 75 oproepen voor stormschade, maar daar waren geen grote incidenten meer bij. 'Het gaat vooral om relatief kleine zaken zoals weggewaaide dakpannen of bomen die dreigen om te vallen', stelt Breesch. Eerder op donderdagavond hadden drie personen lichte verwondingen opgelopen toen ze geraakt werden door weggewaaide stukken roofing in de Dambruggestraat.

Ook elders in de provincie Antwerpen zou de stormschade grotendeels meevallen, al moest de Schotense brandweer wel uitrukken voor een boom die op een villa terechtkwam. Er was een grote kraan nodig om de boom veilig te verwijderen.

In Sint-Amands waren er wel wat problemen. Hoewel het waterpeil tijdens het springtij nog 65 centimeter onder de kaaimuur stond, liep het vergaarbekken onder de Kaai helemaal vol. 'Normaal gezien moeten kleppen dat tegengaan. Mogelijk heeft een van de kleppen dienst geweigerd omdat er een stuk hout tussen zat. Bij laagtij gaan we onderzoeken wat er precies is misgelopen', zegt burgemeester Peter Van Hoeymissen (CD&V). Door het euvel liep de Kaai deels onder water. 'Omdat het bekken volliep, spoot het water via de deksels op de Kaai naar boven.'

De brandweer legde zandzakjes om te vermijden dat het water in de huizen en horecazaken zou lopen. Bij het springtij van deze namiddag zal de brandweer opnieuw toezicht houden.

'Nergens grote problemen'

'Er zijn nergens grote problemen geweest en dat is vooral te danken aan het voorbereidend werk dat iedereen geleverd heeft', zei Carl Decaluwé, de provinciegouverneur van West-Vlaanderen die rond 4 uur het provinciaal rampenplan heeft opgeheven. 'Op enkele plaatsen hebben de zandzakjes toch hun nut bewezen.'

'We hebben het geluk gehad dat de wind in de loop van de avond is afgenomen, en dat die wind niet volledig uit het noordwesten kwam', aldus Decaluwé. Daardoor werd het water minder hard tegen de kustlijn gestuwd.

De schade blijft dan ook beperkt. In Nieuwpoort is het water aan het complex Ganzenpoot op en over de talud gekomen, maar de zandberg die daar preventief was aangelegd heeft het water kunnen tegenhouden. In Oostende was er voornamelijk overslag aan het Mercatordok, als ook ter hoogte van het casino en de Visserskaai. Zelfde verhaal in Bredene: daar was er wateroverslag, maar dankzij de massale aanwezigheid van zandzakken was er geen overstroming. In Zeebrugge is de situatie ter hoogte van de Vandammesluis stabiel gebleven. Op het strand is het water tot op 30 meter van de dijk gebleven.

 

Voorzorgsmaatregelen

De meeste kustgemeenten namen de nodige voorzorgsmaatregelen en gouverneur Decaluwé kondigde donderdagmiddag het provinciaal nood- en interventieplan af om alle gemeentelijke noodplannen mee te helpen coördineren.

De ingrijpendste preventieve maatregel was de evacuatie van de Saswijk in Bredene waar 2.000 mensen werden aangemaand hun huis te verlaten. Er werd aangeraden om voor 22 uur te vertrekken. Maar in het Staf Versluyscentrum, waar het evacuatiecentrum gecentraliseerd was, lag de opkomst erg laag.

De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe liet net na 2 uur vrijdagochtend weten dat het gevaar voor de Sinterklaasstorm geweken is. 'We zijn aan een ramp ontsnapt, maar alles is onder controle', stuurde hij de wereld in. Ook het gemeentelijk noodplan werd opgeheven.

Ook Oostende nam bijzondere maatregelen: op de zeedijk werd een kunstmatige stormmuur geplaatst, vertelt Griet Boedt van het gemeentebestuur. De zwakke plaatsen van de stormmuur worden vervolgens versterkt met zakjes en geldt ook een verbod op de zeedijk.

In Blankenberge is zijn de doorgangen aan de waterkeringsmuur aan de haven dichtgemaakt met schotbalken. Aan het Vuurtorenplein werden zandzakjes gelegd om te vermijden dat water in de Franchommelaan terechtkomt. Ook de doorgang onder de zeedijk aan de Charlierhelling werd afgesloten.

Noodnummers

Verschillende gemeenten hadden een telefoonnummer vrijgemaakt om de meest prangende vragen te beantwoorden:

  • Oostende: 059/34.11.00
  • Nieuwpoort: 058/22.44.27
  • Brugge: 050/44.80.00
  • Bredene: 059/33.91.84
  • Brandweer Blankenberge: 050/41.10.46

Er wordt ook informatie gegeven via Twitter: @crisisWVL en Facebook (Sinterklaasstorm).

 De situatie in de kustgemeenten volgen, kan via deze webcam in Koksijde of  deze webcam in Zeebrugge.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.

AANGERADEN

Het beste van Enkel voor abonnees