Premier Di Rupo: ‘Afscheid van een man die hoop bracht’

Premier Di Rupo: ‘Afscheid van een man die hoop bracht’

Elio Di Rupo Foto: Photo News

Premier Elio Di Rupo heeft ‘met zeer grote droefheid’ het overlijden vernomen van de voormalige president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, ‘een man die hij erg bewonderde’. In een mededeling betuigt de premier in naam van de Belgische regering zijn diepste mededeleven aan de familie van Mandela en aan het Zuid-Afrikaanse volk.

Di Rupo omschrijft Nelson Mandela als een uitzonderlijke historische persoonlijkheid, die een groot deel van zijn leven heeft opgeofferd om zijn volk te emanciperen en hen de waardigheid te geven waar elke mens recht op heeft. ‘Hij heeft een maatschappij die gebaseerd was op haat omgevormd tot een regenboognatie met meer openheid en respect voor verscheidenheid’, aldus Di Rupo.

Hij wijst erop dat Mandela zijn stempel heeft gedrukt op een tijdperk en herinnert zich de gewezen Zuid-Afrikaanse president als ‘een toonbeeld van engagement, overtuiging en van hoe men zichzelf kan overstijgen ten dienste van de gelijkheid tussen alle burgers’.

‘Ware held’

‘Als politiek gevangene en president, als vrijheidsstrijder en kunstenaar van de verzoening, is Nelson Mandela een ware held van onze hedendaagse tijd. Zijn moed en waardigheid verdienen bewondering en nodigen uit tot nederigheid’, gaat de premier voort. ‘Deze bijzondere persoon zal een bron van inspiratie blijven voor miljoenen burgers. Madiba incarneert voor velen het idee dat men de loop van de geschiedenis kan veranderen en dat een betere wereld mogelijk is. Dankzij de herinnering aan hem zal dat idee meer dan ooit blijven verder leven.’

Didier Reynders: 'Voor altijd een inspiratiebron voor alle volkeren'

'Nelson Mandela zal voor altijd een inspiratiebron zijn voor alle volkeren in Zuid-Afrika, in Afrika en in de hele wereld. Zijn visie en leiderschap hebben velen geïnspireerd'. Zo reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op het overlijden. 'In 1993 kreeg hij terecht de Nobelprijs voor de Vrede'.

President Mandela zal volgens minister Reynders worden herinnerd als een icoon van vrede, verzoening en vooruitziend staatsmanschap. 'Hij was de eerste president van het democratische Zuid-Afrika. Onder zijn leiderschap kwam er een einde aan de apartheid en keerde de menselijke waardigheid terug'.

Mandela slaagde erin om een verdeeld land te doen groeien naar een Regenboognatie waarin iedereen een plaats heeft, aldus nog de minister. 'Op persoonlijk en lichamelijk vlak betaalde hij een hoge prijs op zijn 'lange weg naar de vrijheid''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees