Gent maakt budget vrij voor afbraak fly-over aan Zuidpark

Gent maakt budget vrij voor afbraak fly-over aan Zuidpark

Het afbreken van de fly-over werd gelanceerd in een boek van schepen Mathias De Clercq met deze simulatie. Het is het stadsbestuur menens, er wordt 200.000 euro budget vrijgemaakt voor het eerste studiewerk. Foto: if

GENT - In de meerjarenplanning van het Gentse stadsbestuur staat 200.000 euro ingeschreven voor de voorbereiding van de afbraak van het viaduct van de B401, beter bekend als de fly-over aan het Zuidpark.

Het afbreken van de fly-over aan de Zuid was een van de opvallendste thema's van de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Het afbreken van het viaduct en het creëren van een soort Central Park is een droom die leefde bij diverse partijen.

De afbraakplannen raakten tot in het bestuursakkoord van sp.a, Groen en Open Vld. Het verkeer zou niet langer stadinwaarts kunnen rijden, het Vlaams Gewest zal worden gevraagd een deel van het viaduct af te breken en het Zuidpark gevoelig te vergroten.

'Wagens die willen doorrijden in de richting van het stadscentrum zullen de autosnelweg dienen te verlaten op de afrit ‘Alle richtingen’ en via de kleine ring of een versmalde weg langsheen de Zuidparklaan moeten rijden', klinkt het in het bestuursakkoord.

Point of no return

Nu blijkt ook dat er effectief budget wordt ingeschreven om de sloop voor te bereiden. In 2015 en 2016 wordt telkens 100.000 euro ingeschreven om het dossier voor te bereiden.

'Ik wil voor het einde van deze legislatuur op een point of no return staan voor het afbreken van de fly-over. Het proces moet bezig zijn en niet meer terug te schroeven', zei mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) donderdagavond in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit.

'Ik ga er van uit dat een afbraak mogelijk is, maar de gevolgen moeten nog blijken uit het nieuwe mobiliteitsplan. Het zal zeker veel tijd in beslag nemen, maar ik wil het studiewerk al op gang trekken.'

Parkeertoren

In de meerjarenplanning wordt er ook van uitgegaan dat de nog te bouwen prakeertoren aan de Speurder in Ledeberg, vlak naast de fly-over, in exploitatie zal gaan in 2017. Voor het nieuwe parkeergebouw, waarvan de bouw in 2014 zou starten, wordt gespreid over drie jaar 8,1 miljoen euro uitgetrokken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio