Politie mishandelde daklozen ‘uit frustratie’

© Photo News

Voor de 54ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank is maandag het proces begonnen tegen 13 agenten van de federale politie. Die zouden tussen 8 januari en 26 november 2006 minstens vijftien daklozen mishandeld hebben in het Brusselse Zuidstation.

sdv

Om hun wangedrag te verdoezelen, zouden de agenten valse processen-verbaal opgesteld hebben. Een aantal verdachten pleit resoluut onschuldig terwijl anderen hun aandeel in de feiten toegeven.

De 13, onder wie zeven vrouwen, maakten deel uit van de federale spoorwegpolitie en stonden in het Brusselse Zuidstation in voor de ordehandhaving. Uit frustratie over de volgens hen lamentabele werking van Justitie zouden ze zich maandenlang misdragen hebben tegenover daklozen en mensen zonder papieren die zich in en rond het Zuidstation ophielden. Die zouden zonder reden opgepakt, geslagen en mishandeld zijn. De vernederingen gingen maandenlang door, tot enkele geschokte collega’s de Algemene Inspectie waarschuwden.

Een aantal verdachten geeft de feiten toe. 'Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar maar die mensen werkten in zeer moeilijke omstandigheden en werden dagelijks geconfronteerd met beledigingen, scheldpartijen en agressie aan hun adres', zei één van hun advocaten bij het begin van het proces. 'Zij stonden onder zeer zware druk.'

De verdediging van andere verdachten zal dan weer de vrijspraak vragen. 'Mijn cliënt is bij geen enkel feit van geweld of mishandelingen betrokken geweest en is er ook geen getuige van geweest', zei meester Laurent Kennes.

Het proces startte maandagochtend met anderhalf uur vertraging omdat er geen tolk Frans-Nederlands opgeroepen was voor twee van de verdachten. Nochtans was reeds bij de inleiding van de zaak, in juni, gemeld dat zij een tolk nodig hadden.

De video wordt geladen

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio