Schilderij Jacob Jordaens wordt geveild bij Loeckx

© if

Het Gentse veilinghuis Loeckx, aan Ingelandgat, veilt op 17 december een zeldzaam werk van Jacob Jordaens (1593-1678), de Vlaamse barokschilder uit de Antwerpse school. De waarde van het werk wordt geschat op 50.000 tot 70.000 euro.

kvk

Jordaens is naast Rubens en Van Dyck een van de grootste Vlaamse barokschilders. Na Rubens’ dood werd hij de belangrijkste schilder in de Spaanse Nederlanden genoemd. Het schilderij dat bij Loeckx geveild wordt, verbeeldt het portret van Catharina Van Noort, de vrouw van Jordaens. Kenners wijzen op het spel met het licht dat dit kunstwerk een intieme dimensie geeft, die veel minder aanwezig is in zijn meer gekende oeuvre. Het portret van de vrouw van Jordaens maakt al diverse generaties deel uit van een Gentse privécollectie. Het werd al in België en over heel Europa tentoongesteld.

Naast dit werk worden uit dezelfde privécollectie nog oude schilderijen en werken van Latemse kunstenaars geveild. Er zijn een naakttekening van Constant Permeke en een tekening van een baadster van George Minne bij. Ook enige bijzondere antieke beelden in marmer en hout worden geveild, samen met enige exclusieve Chinese porseleinen collectiestukken.

‘Daar is een Meiping-vaas bij die wel eens een internationale recordprijs zou kunnen gaan. Daar komen Chinese kopers op af en daarop wordt ook via de telefoon geboden’, zegt veilingmeester Peter Loeckx. Hij heeft het over een prijs van honderd- tot tweehonderdduizend euro.