Publiek volgt operaties live in Concertgebouw

© mvn

In het Concertgebouw heeft een opmerkelijk optreden plaatsgevonden. Geen orkest met violen en blazers, maar wel vier chirurgen met scalpels en tangen namen het applaus in ontvangst. ‘De wereldtop keek met ons mee.’

ktb

Terwijl de chirurgen de operaties uitvoerden in het AZ Sint-Janhospitaal in Brugge, stonden zowat driehonderd collega’s uit de medische sector van overal ter wereld hen op de vingers te kijken, drie kilometer verderop in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw. Daar kregen ze onder andere maagverkleiningen haarscherp op groot scherm gepresenteerd. Een vierkoppig panel, dat rechtstreeks in verbinding stond met de operatiekamer, gaf commentaar én stelde vragen aan de chirurgen, die het fijnere snij-, knip- en naaiwerk etaleerden. Onder het goedkeurend oog van het publiek, dat bedankte met een applaus na elke geslaagde operatie.

Organisator van het congres Bruno Dillemans was een van de chirurgen die een operatie live uitvoerde. ‘Dat was toch wel uniek, want de wereldtop binnen dit vakgebied was aanwezig, het neusje van de zalm zeg maar’, zegt Dillemans, die de operatie vlekkeloos uitvoerde voor de ogen van collega's uit onder andere de Verenigde Staten en Brazilië. Ook de drie andere chirurgen brachten hun opdracht probleemloos tot een goed eind. Voor de patiënten stonden er gelukkig geen bisnummers op het programma.

Klik hier of lees meer in Het Nieuwsblad Brugge-Oostkust van woensdag 11 december.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio