Lichtervelde krijgt nieuw ontmoetingscentrum

Fuiven in De Schouw

Fuiven in De Schouw

De Schouw gaat van start met een goed gevuld programma. Foto: sbr

Lichtervelde -

Op 18 januari opent het nieuwe ontmoetingscentrum De Schouw zijn deuren. Een investering van ruim 3,5 miljoen euro om tegemoet te komen aan de noden van de talrijke verenigingen.

De oude parochiezaal Lichtenhove was aan renovatie toe. De gemeente kon de oude fabrieken aan de Industrielaan 113 kopen, sloopte die gebouwen en een nieuw ontmoetingscentrum kreeg vorm. Enkel de schouw herinnert nog aan het fabrieksleven.

Uitschuifbare tribune

Trots stelde burgemeester Ria Beeusaert - Pattyn (CD&V) De Schouw voor. Paradepaardje wordt de polyvalente zaal op de gelijkvloerse verdieping die met haar uitschuifbare tribune ruimte biedt aan 300 personen. Er is ook een mooie foyer met bar en keuken, een artiestenruimte en een nieuwe stek voor de spelotheek.

Een brede trap brengt de bezoekers naar de eerste verdieping. ‘Hier komen een mooie vergaderzaal en twee polyvalente ruimtes, telkens uitgerust met een kitchenette. Een van die polyvalente ruimtes is akoestisch ingericht zodat het een ideale repetitieruimte is voor verenigingen en muziekbands’, zegt burgemeester Beeusaert - Pattyn.

De parking, die bereikbaar is vanaf de Nieuwstraat en de Tweelindenstraat, biedt ruimte aan 130 voertuigen. Aan het voorplein aan de Statiestraat komt een groene long en aan de rechterkant van het gebouw een terras.

Het kostenplaatje bedraagt 3,5 miljoen euro.‘We hebben een subsidie van 300.000 euro gekregen van het Vlaams Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling’, zegt de burgemeester.

Lichtenhove

De regel van vier fuiven per jaar geldt ook in De Schouw. ‘We willen de andere fuifzalen in onze gemeente geen concurrentie bieden en zeker hun bestaansreden niet afnemen.’ De prijs om een fuif te organiseren ligt nu al vast op 350 euro. Wat er met Lichtenhove gebeurt, wordt maandag bekendgemaakt in de gemeenteraad.

‘We zullen het zeker niet slopen.’

Programma

Tijdens de openingsweek van 18 tot en met 24 januari staat er heel wat te gebeuren.

18 januari: 20 uur: stand-up comedian Piv Huvluv

19 januari: van 10 tot 16 uur open deur met rondleiding en een kunsttentoonstelling door de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Om 11 uur optreden van fanfare Les amis réunis en om 18 uur brengen K.F. De Zwaan en K.H. De Burgersgilde een duoconcert.

20 januari om 14 uur: Bart Herman.

Om 19 uur ‘Merckx en de West-Vlamingen’ met Johnny Vansevenant.

21 januari om 19.30 uur: ‘De filmbende filmt de wereld’.

Om 20 uur zingt Leen Persijn over haar ervaringen met haar dementerende moeder tijdens ‘Mist, mijn moeder en ik’.

22 januari om 14 uur: kindertheater ‘Het Grote Minicircus’ en om 16 uur een workshop streetdance.

Om 18.30 uur is er Schouwtime gebracht door de afdelingen van de stedelijke academie.

23 januari om 20 uur brengt Lieve Blancquaert ‘Birth Day, hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt’.

24 januari vanaf 20.30 uur:

De Schouw Rockt met tal van optredens van onder andere Fishtank en The Salvator Statement.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio