Helft Vlaamse bruggen heeft herstelling nodig

Helft Vlaamse bruggen heeft herstelling nodig

Foto: BELGA

Bijna de helft van de bruggen over Vlaamse gewest- en snelwegen heeft de komende zes jaar herstellingen nodig. Dat blijkt uit het allereerste rapport over de ‘toestand van de wegaanhorigheden’ van het Agentschap Wegen en Verkeer. De vangrails, geluidsschermen en verlichtingspalen verkeren in goede staat.

De bruggen over Vlaamse wegen werden geïnspecteerd en opgedeeld in vijf klassen. 54,35 procent van de bruggen valt in klasse 5, wat betekent dat er de eerste negen jaar geen herstellingen nodig zijn. Voor de andere helft zijn ingrepen nodig: 1,41 procent van de bruggen moet jaarlijks worden opgevolgd en dient op korte termijn te worden hersteld of vernieuwd. 19,23 procent heeft structurele herstellingen nodig binnen de zes jaar en 22,67 procent heeft kleine herstellingen nodig binnen de zes jaar. Uitgesplitst naar provincies zijn de meeste ingrepen nodig in Oost-Vlaanderen.

Uit het eerste rapport, dat donderdag werd voorgesteld in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement, blijkt wel dat 80 procent van de markeringen in matig tot uitstekende taak verkeert. Ook de geluidsschermen, de verlichtingspalen en de afschermende constructies, zoals vangrails, voldoen. De afwatering op gewest- en snelwegen werkt zelfs uitstekend.

Corrigeer

MEER NIEUWS