Ambtenaar stort 500.000 euro van gemeentekas op eigen rekeningen

Ambtenaar stort 500.000 euro van gemeentekas op eigen rekeningen

Foto: David Rozing/Hollandse Hoogte

ELSENE - Een ambtenaar van de Brusselse gemeente Elsene is geschorst en wordt voor de rechter gedaagd omdat hij 500.000 euro uit de gemeentekas op negen eigen rekeningen gestort heeft. De man heeft de feiten toegegeven.

Op de gemeenteraad in Elsene was het belangrijkste gespreksonderwerp woensdagavond de zaak van M. Pairon. Het was de raadsleden immers ten ore gekomen dat de ambtenaar liefst 500.000 euro uit de gemeentekas op negen eigen rekeningen gestort had. Dat blijkt uit een verslag van gemeentesecretaris Patricia van der Lijn dat bij de krant La Capitale terechtgekomen was.

Vreemd dossier

De bal ging aan het rollen op 11 juni van dit jaar. Op de personeelsdienst van de gemeente kwam toen een document toe waarin gewag werd gemaakt van de vreemde aanpassingen in het persoonlijke dossier en de financiële gegevens van M. Pairon. De ambtenaar stond ervoor bekend meermaals te klagen over zijn loon, dat in zijn ogen veel te laag was voor iemand in zijn functie. Hij had dan ook een loonsverhoging gevraagd, waar het hoofd van de personeelsdienst voor zou pleiten op de gemeenteraad.

Daar heeft Pairon volgens het document niet op gewacht. Hij bleek zichzelf al een som van 21.317,43 euro uitgeschreven te hebben in mei. Volgens de ambtenaar deed hij niets fout, want hij zei een akkoord te hebben met zijn departementshoofd dat hij zichzelf wat mocht verrijken.

Negen professoren

Pairon wordt opgeroepen om op 16 september zijn verhaal te komen doen, maar voor het zover was, kwamen er nieuwe elementen in het dossier boven. Zo bleek de man nog een hoop geld overgeschreven hebben op negen rekeningen. Bij de gemeente vonden ze het vreemd dat negen professoren, die al lang niet meer gesubsidieerd worden door de bank, toch nog geld overgeschreven kregen. Bij het nakijken van de gegevens viel iets op: in elk dossier was het rekeningnummer veranderd naar een van de rekeningen van M. Pairon.

Alsof dat nog niet genoeg was, had de man zich 1.547 gepresteerde overuren uitbetaald... in drie maanden, net als fictief vakantiegeld en abnormaal hoge eindejaarspremies. In totaal goed voor een bedrag van 500.000 euro.

Toegegeven

'De praktijken van de gemeenteambtenaar kwamen na een intern onderzoek aan het licht', zegt Dorothée Catrysse, woordvoerster van de gemeente Elsene. 'De gemeenteraad van Elsene neemt volgende week achter gesloten deuren een beslissing over de ambtenaar, die voorlopig geschorst is. De gemeente Elsene heeft zich al burgerlijke partij gesteld en een klacht ingediend voor fraude, valsheid in geschrifte, diefstal en misbruik van vertrouwen', bevestigt ze.

Het parket van Brussel bevestigt dat de zaak zal worden onderzocht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees