Brussel en Leuven strijden om titel grootste biercafé ter wereld

Brussel en Leuven strijden om titel grootste biercafé ter wereld

Foto: MHB Marc Herremans

In Leuven opende begin september The Capital zijn deuren, het grootste biercafé ter wereld. Het snoepte de titel af van het Brusselse Delirium Café, maar daar contesteren ze de wissel en nodigden een deurwaarder uit om het aantal biersoorten te tellen. Daaruit blijkt dat niet Leuven, maar Brussel de titel mag claimen. Maar voor hoelang nog?

Het grootste biercafé ter wereld bevindt zich op Belgische bodem, maar waar precies, daar zijn we nog niet helemaal uit. Kersverse aanwinst The Capital in Leuven, dat in september de deuren opende, pretendeert met een aanbod van zo’n 3.000 bieren de grootste te zijn, maar daar gaat het Brusselse biercafé Delirium niet mee akkoord.

Delirium, het biercafé in de Getrouwheidsgang dat volgend jaar zijn tiende verjaardag viert, telde bij de opening in 2004 meer dan 2.000 verschillende bieren in de voorraadkelder en kon zo meteen het wereldrecord bieren achter zijn naam schrijven. Maar de biervoorraad is de afgelopen tien jaar gestaag uitgebreid en dus nodigde het café een deurwaarder uit om alle biersoorten te komen tellen.

Het resultaat: 3.162 verschillende bieren uit ongeveer zestig landen. Meer dus dan wat The Capital kan schenken. Het cijfer werd doorgestuurd naar Guinness World Records, waardoor het café wellicht opnieuw een officiële vermelding krijgt in het jaarlijkse boek van wereldrecords.

De eigenaars van The Capital leggen zich echter niet neer bij de nederlaag. ‘Bij Delirium kunnen ze onmogelijk weten hoeveel soorten bier wij exact hebben’, klinkt het in Het Laatste Nieuws. ‘In de kelder liggen namelijk tientallen soorten die nog niet op onze kaart staan. Als ze in Brussel zeggen dat ze nu 3.162 bieren in de aanbieding hebben, zullen wij binnenkort naar 3.500 streven. Onze kelder is alvast groot genoeg.’

Corrigeer