Cafébaas en klant berecht voor raid op politie

Antwerpen -

Een cafébaas en klant moeten zich voor de Antwerpse strafrechter verantwoorden voor een raid op drie agenten. Ze riskeren tot veertig maanden cel.

De feiten speelden zich af op 25 april 2012. Drie agenten wilden na hun diensturen iets gaan drinken op de Brouwersvliet aan het Schipperskwartier, toen ze een klant van café Jimmy's ‘vuile flikken’ hoorden roepen.

Het drietal maakte zich kenbaar als agenten, waarna enkele cafégangers zich tegen hen keerden. Eén agent kreeg een vuistslag in het gezicht en verloor een tand. Intussen stormde een groep met messen en wapenstokken naar buiten. Ali J., de uitbater van het café, had hen van de wapens voorzien.

De agenten kregen in de gaten dat ze de overhand nooit zouden halen en vluchtten. Maar voor enkele heethoofden was het niet genoeg. Savas G. stapte in zijn wagen en samen met de cafébaas zette hij de achtervolging in. Toen ze de vluchtende agenten in het vizier hadden, laadde Ali J. een pistool en vuurde enkele kogels af. Gelukkig misten die doel.

Een getuige herkende de zilverkleurige VW Golf van de belagers en een politiepatrouille kon de auto verderop tegenhouden. Bestuurder Savas G. was bezweet en bloedde aan het oor. Hij gaf aan dat hij in een ‘zware vechtpartij’ was verwikkeld geraakt.

Getuigenverhoor en doorgedreven telefonie-onderzoek toonde dat de uitbater in de schermutseling en de schietpartij een belangrijke rol vervulde. Hij had de belagers van wapens voorzien en had schoten gelost. De man bleef zijn betrokkenheid ontkennen.

Savas G. verklaarde dat hij in het café op de bingokast aan het spelen was toen een van de agenten op het raam klopte. Hij was van streek geraakt en volgens hem was het tot duw- en trekwerk gekomen, maar niets meer.

‘Dit zinloos geweld kan niet door de beugel’, zei openbaar aanklager Sabin Boumans. ‘De slachtoffers zijn door het incident een hele poos niet kunnen gaan werken.’ Ze eiste voor Ali J. veertig maanden cel, Savas G. riskeert dertig maanden.

Advocaat Bram De Man, die Savas G. verdedigde, betwistte de getuigenverklaringen en pleitte de vrijspraak. Hij stelt zich vragen bij het gedrag van de agenten. ‘Toch vreemd dat agenten in hun eigen zone uitgaan’, vroeg hij zich af. ‘Bovendien hebben de agenten zélf de initiële onderzoeksdaden verricht.’

Cafébaas Ali J. liet verstek gaan.

Vonnis op 9 januari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio