Consul bezoekt benefiet ‘Picture for a cause’ in Go Shil

Filipijnen vinden steun bij topchefs

Fotografen Juan Wyns, Leentje Schoofs en Dries Lauwers. Foto: pvw

Mechelen -

‘Nooit gedacht dat zoveel mensen zoveel wilden doen voor de Filipijnen’, zegt Ivy Banzon. Zij is eerste secretaris en consul op de Filipijnse ambassade en was gisteren op de benefiet die drie vrienden organiseerden in Mechelen.

‘Picture for a cause’ bundelde muziek, het fijnste eten van de beste topchefs uit Vlaanderen en fotografie in één namiddag. Voor tien euro kon je een mooi portret laten maken door een van de drie professionele fotografen Juan Wyns, Dries Lauwers en Leentje Schoofs.

Tien euro voor een foto is in de Filipijnen het equivalent van een zak van vijfentwintig kilogram rijst, goed om een familie van vijf een week lang te eten te geven.

De gerechtjes van onder anderen Pascal en Hermelien Martens van Verte Feuilles, Axel en Anneleen Colonna-Cesari van Centpourcent, Yannick Van Aeken ex-Noma, Kenny Bernaerts van Studio Bern en sidekick van Wout Bru in het vtm-programma Masterchef, Wout Bru en Dominique Persoone oogstten bijzonder veel succes.

‘Dat zoveel gewone mensen zoveel willen doen ook nu de grote media-aandacht al is geluwd, doet veel deugd’, zegt Ivy Banzon. ‘

We zijn er zelfs door overdonderd. De hulp is meer dan nodig want de heropbouw van het gebied is begonnen en zal lang duren. Wij Filipijnen zijn wel wat gewend aan stormen en aardbevingen, maar deze kende zijn gelijke niet.’

‘Voor de heropbouw hebben we experts nodig die huizen kunnen bouwen die beter bestand zijn tegen rampen. Voorts is ook dringend nood aan de heropbouw van de landbouw want de volledige rijstoogst is vernield, er is een gebrek aan drinkwater en de scholen kunnen ten vroegste in februari weer openen.’

Het aantal doden ligt momenteel op meer dan 5.500 en nog altijd zijn meer dan duizend mensen vermist. Ivy vreest dat die zijn meegesleurd in de oceaan. De omvang van de schade wordt geraamd op meer dan vijf miljard euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio