Food

Er zijn voortaan tien trappisten

Het Nederlandse Zundert. Foto: vw

Het Nederlandse bier Zundert en het Amerikaanse Spencer zijn officieel erkend als authentieke trappisten. Een bier moet aan drie voorwaarden voldoen om het trappistenlogo te mogen dragen: het moet in een trappistenklooster worden gebrouwen, onder supervisie van de monniken en een deel van de winst moet aan goede doelen worden gedoneerd.

De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft de twee bieren tijdens een bijeenkomst in Brussel het logo toegekend. ‘De vergadering heeft de rapporten van het bezoek aan de brouwerijen onderzocht en goedgekeurd. De twee bieren zijn geproefd en vervolgens is beide het zeshoekige logo toegekend’, aldus een woordvoerder van de IVT. De Zundert (8% alcohol) wordt gebrouwen in de abdij van Maria Toevlucht, op enkele kilometers van de grens met België. Bij de paters van Saint Joseph’s Abbey, in Spencer, Massachusetts wordt de Spencer Trappist Ale (6,5% alcohol) gebrouwen.

Zes uit België

Met de erkenning van de twee trappisten zet de internationalisering van de trappistenbieren zich voort. Vorig jaar nog werd een Oostenrijkse trappist erkend. In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.

De trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS).

De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen. De abdij in Spencer moet zich, met 68 monniken, geen zorgen maken over de toekomst van hun gemeenschap, maar in Europa, en vooral in België, zou op middellange termijn het aantal erkende trappisten opnieuw kunnen wijzigen.

Corrigeer