Verleidende tentoonstelling in dienstencentrum Zonneheem

Verleidende tentoonstelling in dienstencentrum Zonneheem

Nico Vernaet en de dame waarmee alles begon... Foto: emv

Eeklo -

Verzamelaar Nico Vernaet exposeert in dienstencentrum Zonneheem met een tentoonsteling over verleidende publiciteit tussen beide wereldoorlogen.

Verzamelaar Nico Vernaet heeft een grote schat aan publiciteitsmateriaal, reclames uit tijdschriften, metalen borden, reclamepanelen uit lang vervlogen jaren en van al lang vergeten merken en producten.

Daartussen zit aardig wat prikkelend materiaal, ook al uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. En die verleidende publiciteit stelt hij nu tentoon in de gangen van het lokaal dienstencentrum Zonneheem. De tentoonstelling is tijdens de openingsuren van het dienstencentrum te bezoeken, tot donderdag 30 januari 2014.

Nico Vernaet vertelt hoe hij destijds gestart is met zijn collectie: ‘De lief lachende blonde dame met de frisse pint in haar hand, zwoel kijkend recht in mijn ogen, heeft mij in de zomer van 1992 werkelijk verleid. Bij nader inzien was ze van geboortejaar 1933 en toch had ze nog niks van haar charmes verloren ondanks de 40 jaar oudere leeftijd dan mijzelf. ‘

‘Zij was de afbeelding op een reclamebord van Celta-pils van de brouwerij Meiresonne uit Gent. Reeds gesloten en opgeslorpt door de Stella Artois in mijn geboortejaar 1974. Ik kon ze kopen voor een toen nog betaalbare prijs en heb ze mij dan uiteindelijk aangeschaft. Het was het begin van mijn reclameverzameling vanaf 1930 tot 1970. De periode dat de producent zijn koopwaar moest aanprijzen door de mensen echt te verleiden en te overtuigen om voor dit of dat bepaald product te kiezen.’

Deze periode en aanpak leidden tot het ontstaan van echte reclame-iconen, die ook in Nico's collectie terug te vinden zijn: de pierrot van Spa monopole, de Spriteboy met kroonkurkje op het hoofd van Coca-Cola, het oud wijveke van chicorei De Beukelaar... Gratis toegang.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio