Ruytinx krijgt even zware straf als Carcela

De Geschillencommissie van de KBVB heeft een schorsing van vier speeldagen effectief en twee speeldagen met uitstel opgelegd aan Bjorn Ruytinx. Hij krijgt ook nog een boete van €800. De speler van OHL moest zich deze middag verantwoorden voor zijn grijns richting Mehdi Carcela en het knietje dat hij in het gezicht van de Standard-speler ­plantte na een zware tackle. De verdediging vroeg de vrijspraak, Ruytinx kan nog in beroep gaan.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Bjorn Ruytinx moest zich bij de Geschillencommissie verantwoorden nadat hij vorige week in een ware storm kwam te staan na een horrortackle op Carcela. Hij ontving daarvoor slechts geel van ref Tim Pots. 

Maar die straf kreeg hij enkel voor zijn tackle, niet voor wat daarna gebeurde: een knietje dat hij na de tackle aan de geblesseerde Carcela verkocht en de smalende glimlach erna. Het Bondsparket besliste daarom de spits van OHL te vervolgen voor dat ‘ongepaste gedrag’ en eiste een straf van zes speeldagen, waarvan twee met uitstel. De Geschillencommissie volgde de motivering van het Bondsparket.  'Een bestraffing is niet alleen nodig, maar ook dienstig voor Ruytinx. Daardoor kan hij er een streep onder trekken, niet in het minst voor de buitenwereld.'

'Overeenkomstig artikel 1702.11 van het Bondsreglement kunnen disciplinaire vervolgingen ingesteld worden op basis van overtuigende televisiebeelden die onbetamelijk of misplaatst gedrag aantonen tijdens een voetbalwedstrijd ook al ontsnapt het feit aan de waakzaamheid van de scheidsrechter. Ruytinx wordt ten laste gelegd, na de overtreding op Carcela waarvoor hij een gele kaart heef gekregen, het uivoeren van een beenveeg en de lacherige spottende gelaatsuitdrukkingen in de richting van voormelde speler', oordeelde de Geschillencommissie.

Originele verdediging

De spits werd verdedigd door toppleiter Johnny Maesschalck. Die eiste de vrijspraak: volgens hem staat in het scheidsrechtersverslag dat hij de volledige fase met een gele kaart bestrafte, waardoor dus geen verder straf meer mogelijk is. En wat de felbesproken grijns van Ruytinx betreft: de verdediging haalde een montage tevoorschijn waarop alle gelaatsuitdrukkingen van de speler tijdens een match aan bod kwamen. ‘Want tijdens een match trek ik nogal wat gezichten’, aldus de speler zelf. 

'De opmerking van het verdediging is irrelevant gezien zij niet gesanctionneerd werd door de scheidsrechter', aldus de Geschillencommissie. 'Van een professionele speler met een voorbeeldfunctie mag verwacht worden dat hij de sportiviteit en fairplay juist hoog in het vaandel draagt, wat kennelijk niet het geval was. Wanneer men een fout op een tegenspeler begaat waarvan men weet of geacht wordt te weten dat dit ernstige letsels kan teweegbrengen, is het onbetamelijk dat men het slachtoffer nog een lichte beenveeg geeft en vervolgens met een spottende grijnslach bekijkt om nadien gewoon verder te stappen zonder zich om deze verder te bekommeren.'  

Ook Carcela kreeg vier speeldagen

Vier wedstrijden schorsing is ook exact de straf die Mehdi Carcela kreeg omdat hij zich met een vuistslag op Ruytinx revancheerde. Ruytinx is geschorst voor de wedstrijden tegen Lokeren (21/12), Cercle Brugge (26/12), Charleroi (18/01) en Zulte Waregem (25/01). Een eventueel beroep wordt vrijdag behandeld. OHL liet al weten eerst de motivatie van de Geschillencommissie in alle rust te zullen analyseren en pas nadien het standpunt over een eventueel beroep bepalen. De beroepstermijn loopt tot donderdagmiddag. Vandaag zal de club geen verdere uitspraken doen over de inhoud van de beslissing of over de strafmaat.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.