Groen wil af van Cyriel Verschaevestraat

Groen wil af van Cyriel Verschaevestraat

Foto: EPA

BREENDONK -

Groen Puurs wil dat de Cyriel Verschaevestraat van naam verandert en schuift de Nelson Mandelastraat naar voor als alternatief. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) wil eerst luisteren naar de bewoners.

De Cyriel Verschaevestraat in Breendonk ligt in de schaduw van het Fort van Breendonk. ‘Veel mensen zijn verbolgen dat er in de nabijheid van het Fort van Breendonk een straat ligt vernoemd naar een veroordeelde collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog’, zegt Groen-raadslid Steven Prinsen.

De partij wil zelfs nog een stap verdergaan en de straatnaam wijzigen in de Nelson Mandelastraat. ‘Het zou heel mooi zijn dat het gemeentebestuur deze zwarte plek vernoemt naar Nelson Mandela. Hij ontving in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede. En wat is er mooier om tegenover het Fort van Breendonk een Mandelastraat te hebben? Bovendien zou Puurs wellicht de eerste gemeente in ons land worden die een Nelson Mandelastraat heeft.’

‘De naam Cyriel Verschaeve verwijst naar de uitsluiting van mensen en is eigenlijk een schandplek voor de velen die gevangen zaten en sneuvelden in het Fort van Breendonk. Een straatnaam die verwijst naar het gelijke bestaansrecht van elke mens is toch zoveel mooier’, aldus nog Prinsen.

De kwestie zal donderdagavond op de Puurse gemeenteraad worden besproken. ‘We gaan eerst nagaan of de bewoners van de Cyriel Verschaevestraat wel opgezet zijn met een naamswijziging. Als blijkt dat de meerderheid van de bewoners hun huidige straatnaam niet meer ziet zitten, moeten we een naamswijziging overwegen’, reageert burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). ‘Maar een tiental jaar geleden is deze discussie ook al naar voren gekomen. En toen werd er met de bewoners ook al gesproken over een naamswijziging. Uiteindelijk werd in overleg besloten om de straatnaam niet te wijzigen.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio