De Wever: ‘Keuze tussen straffeloosheid of GAS-boetes’

De Wever: ‘Keuze tussen straffeloosheid of GAS-boetes’

Foto: Photo News

ANTWERPEN -

‘We laten helemaal geen diarree van nieuwe regels los op de burger.’ De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft opnieuw de GAS-wetgeving verdedigd. De absurde gevallen moeten er wat hem betreft wel uit.

In Antwerpen kreeg een man met verstandelijke beperking een GAS-boete van vijftig euro omdat hij zonder vergunning dwarsfluit speelde. Bart De Wever blijft voorstander van de GAS-wetgeving, want ze gaat ‘de straffeloosheid tegen waar justitie niet meer tegen is opgewassen’.

Volgens de burgemeester halen enkel de absurde gevallen de pers, terwijl er ook goede voorbeelden zijn die aantonen dat het systeem kan werken. ‘In Deurne werden vaak auto’s in brand gestoken. Die jongeren zijn nu brave burgers die gaan werken.’ De GAS-wetgeving heeft volgens hem ook geholpen om de radicalisering in Antwerpen in kaart te brengen.

‘Het is de keuze tussen straffeloosheid of de GAS-boetes’, verklaarde hij in De Ochtend op Radio 1. De Wever geeft wel toe dat het systeem staat of valt met een oordeelkundige toepassing ervan. ‘Als er zomaar boetes naar iedereen worden gestuurd, dan stort het systeem in.’

De Wever ontkent daarbij dat het stadsbestuur een lawine aan nieuwe regels oplegt. ‘De regels die al lang bestaan, worden nu eindelijk uitgevoerd. Niemand wil in een politiestaat leven. Het systeem dient om straffeloosheid aan te pakken.’

Corrigeer

NIEUWS