Fit & Gezond

Stop Darmkanker stuurt open brief naar Brad Pitt

Stop Darmkanker stuurt open brief naar Brad Pitt

‘Dear Brad Pitt’, op www.dearbradpitt.com. Foto: dearbradpitt.com

De Amerikaanse filmacteur en -producer Brad Pitt wordt woensdag vijftig jaar. Omdat hij daarmee, zoals alle vijftigplussers, een verhoogde kans op darmkanker loopt, stuurt vzw Stop Darmkanker hem een open brief.

De actiegroep roept de ster op om zichzelf te redden door een test te doen en dit met de rest van de wereld te delen, net zoals zijn vrouw Angelina Jolie dat eerder deed voor borskanker. Bij de brief zat een iFOB-test waarmee snel en eenvoudig darmkanker opgespoord kan worden. De immunochemische faeces occult bloed-test (iFOB) spoort bloed in de ontlasting op dat met het blote oog niet zichtbaar is en eventueel afkomstig is van een poliep of gezwel.

‘Wereldwijd zijn er jaarlijks één miljoen nieuwe gevallen van darmkanker’, zegt maag- en darmspecialist dr. Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. ‘In Vlaanderen sterven elk dag vijf mensen aan deze ziekte, terwijl darmkanker een ideale ziekte is om op te sporen.’

Colemont merkt op dat negentig procent van de patiënten met darmkanker ouder zijn dan vijftig jaar en één op twintig uit die leeftijdsgroep met de ziekte geconfronteerd wordt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees