GAS-boete voor verstandelijk gehandicapte die dwarsfluit speelde geseponeerd

GAS-boete voor verstandelijk gehandicapte die dwarsfluit speelde geseponeerd
ANTWERPEN -

De verstandelijk gehandicapte man uit Antwerpen die een GAS-boete van 50 euro ­had gekregen omdat hij op straat ­enkele liedjes op zijn dwarsfluit had gespeeld, zal die boete niet moeten betalen. De woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever laat weten dat de boete geseponeerd wordt.

X. is een 45-jarige man uit Antwerpen die fysiek volwassen is maar de verstandelijke capaciteiten van een achtjarige heeft. Op 28 juni 2013 trekt hij naar het centrum van de stad, waar hij zijn dwarsfluit uit zijn rugzak haalt en een paar deuntjes speelt voor de voorbijgangers.

Twee inspecteurs in burger betrappen de straatmuzikant op heterdaad. Ze tonen de verbouwereerde X. hun dienstkaarten en vragen naar zijn vergunning. De politie stelt een GAS-pv op wegens ‘gebruik van muziekinstrumenten of geluidsinstallatie zonder voorafgaandelijke toestemming’. De GAS-ambtenaar vindt de feiten ernstig genoeg om de verstandelijk beperkte X te vervolgen. Ze stelt een GAS-boete van 50 euro voor.

Maar X. begrijpt niet wat hij fout heeft gedaan, en dus werd moord en brand geschreeuwd over de boete. ‘Is dit de samenleving die we willen?’, vroeg Mie Branders, gemeenteraadslid voor PVDA+ en arts bij Geneeskunde voor het Volk, zich af.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wilde aanvankelijk niet reageren op dit concrete dossier. Woensdagavond liet zijn woordvoerder Philippe Beinaerts weten dat de boete geseponeerd zal worden. Hij noemt de beslissing niet meer dan logisch. Dat het verhaal woensdag uitvoerig in de media kwam, heeft volgens hem niet meegespeeld bij de beslissing. ‘De sanctionerend ambtenaar beslist zelfstandig over het al dan niet uitschrijven van een GAS-boete’.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio