UCI zet Jonathan Breyne op non-actief

UCI zet Jonathan Breyne op non-actief

Jonathan Breyne Foto: Photo News

De UCI heeft de Belgische wielrenner Jonathan Breyne voorlopig geschorst. De 22-jarige renner van Crelan-Euphoney werd begin november betrapt op het verboden middel clenbuterol.

De Breyne testte op 5 november positief tijdens de Ronde van China. Het is nu aan de Belgische Wielerbond om te beslissen of Breyne een inbreuk op de dopingreglementen gepleegd heeft. Breyne, die voor volgend wielerseizoen een contract tekende bij het continentale To Win-Josan Cycling Team, kan wel nog een tegenexpertise aanvragen.

‘Jonathan zit in zak en as. De wereld is echt op zijn hoofd gevallen’, aldus vader Philippe Breyne aan Belga. ‘Het nieuws werd ons gecommuniceerd via mail. We weten totaal niet waar het precies over gaat. Jonathan heeft bevestigd dat hij niets genomen heeft. Hij heeft ook altijd gezegd dat hij nooit gefietst zou hebben als hij naar doping had moeten grijpen. Hij weet echt niet waar de positieve test vandaan kan komen. We gaan in ieder geval een advocaat onder de arm nemen’, aldus de vader van de renner.

In het eten?

Willy Teirlinck (To Win-Josan) wil geen overhaaste beslissingen nemen in het dossier van Jonathan Breyne. De renner zou in 2014 normaal gezien voor de continentale ploeg uitkomen. ‘Een wenende en snikkende Jonathan Breyne vertelde me dat hij niet weet hoe het goedje in zijn lichaam gekomen is. Volgens Breyne zou het mogelijk in zijn voeding gezeten hebben. Hij was helemaal van de kaart, zijn wereld was ingestort.’

‘Hoe het met hem verder moet in onze ploeg? Hij zou vanaf 1 januari bij ons aan de slag gaan maar als het waar is dat Breyne positief test op het gebruik van clenbuterol gaat de zaak natuurlijk niet door. We willen met de ploeg alvast nog geen te vroege conclusies trekken en wachten af hoe de affaire verder loopt. Ook voor ons is dit een mokerslag. Wij hadden Breyne immers aangetrokken om Jérôme Baugnies, die in 2014 voor Wanty-Gobert rijdt, te vervangen als kopman binnen onze ploeg. De kans is groot dat wij nu moeten uitkijken naar een vervanger, maar we gaan alvast toch geen overhaaste beslissingen nemen omdat hij nog een tegenexpertise kan aanvragen.’

Jonathan Breyne maakte dit jaar nog deel uit van Crelan-Euphony, dat op het eind van dit seizoen uit het peloton verdween. De jonge renner won in 2010 het BK tijdrijden voor beloften en debuteerde in 2011 bij de profs.

(later meer)

Corrigeer