Antwerpse goochelaar eist 8 miljoen van Amerikaanse collega

Antwerpse goochelaar eist 8 miljoen van Amerikaanse collega

Gerard Bakardy. Foto: WAS

Antwerpen -

De Antwerpse goochelaar Gerard Dogge (56), alias Gerard Bakardy, eist voor de burgerlijke rechtbank in Antwerpen acht miljoen euro schadevergoeding van de Amerikaanse goochelaar Raymond Teller (65) wegens laster en eerroof.

Een goochelact ligt aan de basis van het geschil. Dogge slaagde erin om de wereldberoemde truc ‘Shadows’ van Teller te verbeteren en zette die in maart 2012 op de videowebsite YouTube. Teller wilde zijn act kopen, maar toen Dogge weigerde, sleepte hij hem voor de burgerlijke rechtbank in Las Vegas wegens schending van zijn auteursrecht. Hij eist 300.000 euro van de Belg.

De Amerikaan staafde zijn vordering met een aantal screenshots van de act met boven het hoofd van Dogge een werkbalk met daarin links naar pornosites met jonge mannen. Aangezien de vorderingen in Amerika openbaar zijn, kan iedereen die stukken terugvinden op internet.

'Teller is zo bekend dat duizenden mensen die vordering hebben bekeken. Mijn cliënt voelt zich beledigd, want iedereen linkt die perverse websites natuurlijk aan hem. Hij komt als gezinsentertainer niet meer aan de bak', pleitte advocaat Wim Carpels.

De advocaat van Teller stelde op zijn beurt dat Dogge van een mug een olifant maakt. 'Buiten één commentaar in een chatroom, die wellicht van hemzelf komt, hecht niemand belang aan die weblinks. De meeste commentaren gaan over het feit dat hij de act van Teller nabootst en mijns inziens is dat misschien ook de reden dat potentiële werkgevers niet met hem geassocieerd willen worden. Zijn schadeclaim is ook puur giswerk', stelde advocaat Patrick Van Leynseele.

De rechter in Las Vegas heeft zich nog niet over de zaak uitgesproken. De rechter in Antwerpen velt zijn vonnis op 17 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees