Communautaire rel over ‘gevaarlijke’ reclame naast snelweg

Communautaire rel over ‘gevaarlijke’ reclame naast snelweg

De reclameborden worden ’s nachts verlicht. ‘Dat is gevaarlijk, het kan bestuurders afleiden.’ Foto: Frank Bahnmuller

BRUSSEL/VILVOORDE - Twee gigantische reclameborden langs de Brusselse ring, ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde, zijn goed op weg het onderwerp te worden van een communautaire rel.

Vlaanderen is bevoegd voor de snelweg en vreest dat de bestuurders afgeleid worden, maar de borden staan op Brussels grondgebied.

Het (Vlaamse) Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) haalt normaal alle reclameborden weg die zonder toestemming naast de snelweg worden gezet, maar in dit geval is dat onmogelijk. Want autoverzekeraar Ethias en ING-bank, de twee adverteerders die al gebruikmaakten van de borden, hebben een vergunning. ‘We hebben een brief gestuurd naar Brussel om te vragen de vergunning in te trekken’, klinkt het bij het AWV. ‘Omdat het bord ’s avonds verlicht is, zou je er in Vlaanderen nooit een vergunning voor krijgen. Dat is veel te gevaarlijk.’

De stad Brussel bevestigt dat ze een vergunning heeft uitgereikt voor die borden en dat er een brief is binnengekomen. ‘Volgens onze juridische dienst mag het bord daar staan’, zegt de woordvoerder van schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR). ‘Dus we laten ze staan.’ Het AWV wacht het officiële antwoord van Brussel nog af, maar zegt nu al dat dit ‘een zaak voor juristen’ zal worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio