Egyptische activisten moeten drie jaar cel in

Egyptische activisten moeten drie jaar cel in

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohamed Adel achter een afsluiting in de rechtbank in Caïro. Foto: REUTERS

Drie sleutelfiguren van de massaprotesten tegen president Hosni Moebarak in 2011 kregen zondag drie jaar cel voor hun rol in recente protesten. Critici vrezen voor een beteugeling van gelijk welke poging tot protest in de toekomst.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohamed Adel waren de symbolen van de protesten tegen de toenmalige president Moebarak in 2011. De drie protesteerden dit jaar tegen een nieuwe wet die de regering in november invoerde. Die wet schrijft voor dat er steeds toestemming nodig is van de politie voor een betoging. Ze zijn nu zelf veroordeeld onder de nieuwe wet. Drie jaar cel kregen ze, en een boete van rond de 5.500 euro.

Toen de rechter het verdict had voorgelezen, riepen de drie: ‘Weg, weg met het militaire bewind!’ De autoriteiten hebben de voorbije weken nog andere activisten opgepakt voor overtredingen van de nieuwe wet. Critici vrezen dat het een poging is om straatprotesten, die niet meer ongewoon zijn sinds het einde van Moebarak, te blokkeren, een nieuwe stap in de politieke transitie van het militaire bewind. De volgende stap is een referendum over een nieuwe grondwet in januari.

‘We worden stilaan gezien als vijanden van de staat’, reageert Sally Toma, een activiste, op de veroordeling. ‘Dit zal niet de laatste keer zijn. Ze zullen alles vermorzelen dat de revolutie kenmerkte.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees