OCMW geeft armen lening voor vals gebit

OCMW geeft armen lening voor vals gebit

Foto: ss

BRUGGE -

Wie geen geld heeft voor een vals gebit of een tandprothese, kan daarvoor in Brugge binnenkort een renteloze lening krijgen bij het OCMW.

Meer dan de helft van de mensen die onder de armoedegrens leven, stelt een bezoek aan de tandarts uit wegens geldgebrek. Daar wil het OCMW van Brugge iets aan doen. Wie de rekening voor een vals gebit of een tandprothese niet kan betalen, kan er binnenkort de offerte binnenbrengen.

‘En als de prijs correct is, dan betalen wij de tandartsfactuur rechtstreeks bij de tandarts en betaalt de pa­tiënt de rekening af bij ons’, zegt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Beter solliciteren

Het initiatief moet de inwoners niet alleen gezonder maken, maar hen ook weer onder de mensen én op de arbeidsmarkt brengen. ‘Aan de tanden ziet men de armoede. Wie met een gebit vol gaten gaat solliciteren, maakt op voorhand al weinig kans om de job te krijgen’, zegt De fauw. ‘Als alles volgens plan verloopt, kunnen de leningen in de eerste helft van 2014 van start gaan.’

Hoewel de regeling meer klanten voor de tandartsen moet opleveren, reageert de beroepsvereniging kritisch. ‘Hopelijk beoordeelt het OCMW de offertes van een tandarts niet zoals bij een aanbesteding voor een bouwproject, waarbij het altijd voor de goedkoopste aannemer kiest’, zegt Yann Van Hoecke, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen. Volgens De fauw is dat zeker niet de bedoeling. ‘Het blijft de vrije keuze van de patiënt. Wij willen enkel vermijden dat tandartsen een veel te hoog bedrag aanrekenen.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio