Mama

'Pedagogische tik' nog steeds niet verboden in België

'Pedagogische tik' nog steeds niet verboden in België

Foto: ss

In 34 landen ter wereld is het verboden om kinderen te slaan, ook voor ouders. 49 andere landen beloven snel werk te maken van zo’n totaalverbod. Ons land is daar nog altijd niet bij en dat is jammer, zegt de Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen in De Standaard.

In een nieuw rapport van het Global Initiative to End All Corporal Punishment of Children sluit België aan bij het lijstje van landen die geen reden zien om hun wetgeving inzake het slaan van kinderen nog te wijzigen.

In dezelfde lijst staan Australië, Tsjechië en Italië, maar ook landen waarmee we voor de rest niet zo goed te vergelijken zijn, zoals Myanmar, Kameroen en Ethiopië. Al die overheden vinden dat ze kinderen in hun land voldoende beschermen.

Mama mag wel

Ten dele is dat voor België zeker het geval: slaan mag al niet meer in het onderwijs sinds 1949, slaan mag ook niet in instellingen en het mag evenmin als straf door de overheid worden opgelegd. Maar in de privésfeer is het niet verboden. Versta: Belgische ouders mogen hun kinderen wel slaan als ze dat nodig vinden.

‘De Belgische grondwet zegt dat de fysieke integriteit van kinderen niet geschonden mag worden’, zegt Vanobbergen. ‘Ons land vindt dat voldoende, maar internationale organisaties zijn het daar niet mee eens.’

Op vingers getikt

Al tweemaal eerder is België op de vingers getikt omdat een wettelijk verbod hierover uitblijft. Dat gebeurde voor het eerst rond de eeuwwisseling. Er zijn toen enkele wetgevende initiatieven genomen om een totaalverbod in te voeren, maar die hebben tot niets geleid.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees