Cultuurhoofdstad Bergen krijgt 14 partnersteden

Cultuurhoofdstad Bergen krijgt 14 partnersteden

Foto: Belga

Mons 2015, het programma rond Bergen als Europese cultuurhoofdstad van 2015, krijgt veertien partnersteden in België en Frankrijk. La Louvière, Charleroi, Doornik, Luik, Namen, Brussel, Antwerpen, Brugge, Kortrijk, Gent en Mechelen zullen net als de Noord-Franse steden Valenciennes, Rijsel en Maubeuge een actieve partnerrol op zich nemen, vooral wat betreft cultuurtoerisme.

'Elke stad heeft een project gekozen dat in het programma van Mons 2015 wordt opgenomen', zegt Yves Vasseur van de Stichting Mons 2015. Er zal een 'pass'- en kortingsysteem worden ingevoerd voor de inwoners van de partnersteden die willen deelnemen aan de festiviteiten.

Volgens La Dernière Heure zal de Stichting Mons 2015 ook aan buurgemeenten van Bergen een financieel steuntje geven zodat ze deel kunnen uitmaken van Mons 2015.

Opening

De openingsceremonie voor Mons 2015 vindt plaats op 24 januari 2015. De voorbereidingen zijn volop aan de gang, maar Vasseur geeft wel toe dat niet alles afgewerkt zal zijn. 'Maar we spelen in op de thematiek van een stad in metamorfose. Een jaar als Europese cultuurhoofdstad moet een stad veranderen, herscheppen tot iets beters zowel qua imago als qua mentaliteit', zegt Vasseur. 'Er zullen voor het feest van 24 januari 2015 ook voldoende dingen afgewerkt zijn om een stad voor te stellen die binnen 4 of 5 jaar grondig veranderd is.'

'Naast de culturele programmatie voor deze grote dag, werken we met de stad Bergen samen rond veiligheid, mobiliteit en parking', zegt Vasseur. 'We weten nu al dat dit feest zo’n 30 procent van de inwoners zal mogen verwelkomen', aldus Vasseur.

Volgens Vasseur zal het jaar als cultuurhoofdstad zo’n 60 miljoen euro kosten, verdeeld over stad, gemeenschap, gewest en Europa. Maar hij benadrukt wel dat de organisatie ook een belangrijke inkomstenstroom zal genereren. Er is voor Mons 2015 sprake van 'een geïnvesteerde euro, brengt 6 euro op'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees