‘Denis ronselde geen Syriëstrijders, al heeft hij het hen ook niet verboden’

© put

Jean-Louis Denis, bijgenaamd ‘le Soumis’, betwist met klem dat hij Brusselse jongeren zou aangezet of geronseld hebben om deel te nemen aan de burgeroorlog in Syrië. Dat hebben zijn advocaten, meester Henri Lacquay en Sébastien Courtoy, vrijdag verklaard na de zitting van de Brusselse raadkamer.

sdv

Die moet beslissen of Denis, die begin december werd aangehouden op verdenking van terrorisme, in de cel moet blijven. Zijn advocaten hebben alvast om zijn vrijlating gevraagd.

Het onderzoek naar Denis ging in april van start toen bleek dat twee leerlingen van het Fernand Blum-atheneum in Schaarbeek naar Syrië waren vertrokken. De twee waren in de weken voor hun vertrek herhaaldelijk gesignaleerd in de omgeving van Denis. Ze hadden onder meer deelgenomen aan de voedselbedelingen die Denis via zijn organisatie Resto du Tawhid organiseerde in het Brusselse Noordstation.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek volgens het federaal parket dat Denis niet alleen die twee jongens maar ook nog heel wat andere jongeren had geronseld. Een aantal mensen uit zijn omgeving zou daarbij ook een rol gespeeld hebben.

Op 9 december hield de Brusselse federale gerechtelijke politie zes huiszoekingen in het Brusselse en pakte vijf mensen op. Jean-Louis Denis en een tweede verdachte, de 35-jarige Mohamed K., werden aangehouden.

'Meneer Denis ontkent dat hij de leider van een terreurgroep is en dat hij jongeren heeft gerekruteerd of aangespoord om naar Syrië te gaan', zeggen meesters Lacquay en Courtoy. 'Hij heeft het hen weliswaar ook niet verboden en kiest wel partij voor de mensen die in Syrië tegen Assad strijden maar dat is alles.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie