‘De evolutie van dashboardcamera’s is treurig. We zijn Rusland niet’

Filmpje verkeersagressie juridisch wellicht niets waard

Vlaanderen is sinds zondagmiddag in de ban van een wegpiraat, die op de E314 bijzonder asociaal en gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Het ‘slachtoffer’ postte een video van het incident op Facebook, wat meteen leidde tot een klopjacht op de dader. Kan dat zomaar? Matthias Dobbelaere, gespecialiseerd in ICT-recht, heeft zo zijn bedenkingen.

De video van de wegpiraat werd op de laatste dag van 2013 met een dashboardcamera gemaakt door bestuurder Chris Verhaegen. Hij zette de beelden zondag op zijn Facebookpagina met het volgende bijschrift: ‘Ik stak op een gegeven moment een vrachtwagen voorbij op de E314 tussen Aarschot en Scherpenheuvel. Daarna ging ik meteen terug naar het rechterrijvak. Kijk wat er gebeurde toen ik met men lichten flikkerde nadat hij mij rechts inhaalde.’

Het filmpje werd meteen duizenden keer gedeeld en op Facebook werd vrijwel onmiddellijk een klopjacht ingezet op zoek naar de dader. De federale wegpolitie liet -via Twitter, nota bene- weten dat de zaak verder zou onderzoeken.

Filmpje juridisch wellicht niet eens geldig

Matthias Dobbelaere, jurist gespecialiseerd in ICT-recht, is niet te spreken over de gang van zaken. ‘Ik vind de evolutie van dashboardcamera’s heel treurig, we zijn Rusland niet’, vertelde de jurist op Radio 1. ‘Het gaat ook vooral over de publicatie van het filmpje. Het slachtoffer had met het filmpje naar de politie moeten stappen. Die had de feiten ook zonder de hele Facebook-hetze ernstig genomen’, klonk het op Radio 1.

De vraag rijst ook of het filmpje in een mogelijke rechtszaak wel juridisch geldig is. Dat het slachtoffer de nummerplaat van de wegpiraat duidelijk in beeld bracht, is mogelijk een inbreuk op de privacywet. En dat leidt wellicht tot problemen. De ‘dader’, die in commentaren onder de video bij naam wordt genoemd, kan een klacht indienen omdat hij zowel morele als economische reputatieschade oploopt. ‘De gevolgen die zo’n dergelijke publieke lynchpartij met zich meebrengt, zijn vaak niet min’, schrijft Dobbelaere op een blog .

'Betrouwbaarheid is moeilijk te checken'

Maar daar stopt het nog niet. Een filmpje zoals dat van Chris Verhaegen is toelaatbaar in een rechtszaak, op voorwaarde dat het betrouwbaar is. En ook daar wringt het schoentje. Het filmpje draagt de datumstempel ‘24/01/2013’, wat niet overeenkomt met de bewering van Verhaegen dat de feiten zich op de laatste dag van 2013 afspeelden.

Bovendien is er geknipt in het filmpje, wat meteen leidt tot de vraag ‘Kan dit filmpje ook vals zijn’? ‘De betrouwbaarheid van een filmpje van een burger is moeilijk te checken. Het kan inderdaad nagemaakt zijn. Dus ik betreuren dat het zo impulsief gebeurd is. De burger moet het recht niet in eigen handen nemen’, besluit Dobbelaere.

'Hopen dat chauffeur niet filmt'

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid stelt zich eveneens vragen bij de beelden. 'We willen zeker geen hetze. Het risico dat we lopen in de samenleving is dat dergelijke beelden te pas en te onpas zullen worden genomen. Bovendien is het maar te hopen dat als een filmpje wordt opgenomen vanuit de wagen, het niet de chauffeur is die de beelden maakt', aldus Karin Genoe van het BIVV.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees