Fit & Gezond

Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Foto: ss

Als er een uitgelezen moment is om alcohol even af te zweren, dan is het wel de januarimaand. Na een drukke feestperiode kan je lever immers wel een rustpauze gebruiken. Een maand van onthouding helpt je niet alleen om van je overtollige feestkilo's af te geraken, maar ook je cholesterolniveau en je lever varen er wel bij.

Dat blijkt uit een onderzoek dat journalist Andy Coghlan voerde. Om de gezondheidsvoordelen van een alcoholvrije periode aan te tonen, schrapte hij alcohol vier weken lang uit zijn leven. Negen collega's volgden zijn voorbeeld. Na een maand onthouding waren de vrijwilligers anderhalve kilogram kwijt.

Verder werd een algemene verbetering van hun gezondheidstoestand vastgesteld. Hun cholesterolniveau daalde met vijf procent, de bloedsuikerspiegel met vijftien. Ook hun lever was snel aan de beterhand: na een maand zonder alcohol daalde het aantal vetcellen in de lever met vijftien procent. De mentale gezondheid van de geheelonthouders verbeterde eveneens: ze sliepen beter en hadden minder concentratieproblemen tijdens het werk.

Fout signaal
Rajiv Jalan, professor aan de Londense universiteit, waarschuwt wel voor een fout signaal: 'Na zo'n maand van uithouding gaat het beter met je lever, nadien kan hij zelfs beter tegen alcohol. Maar vier weken opletten mag geen vrijgeleide zijn om een jaar lang te veel te drinken.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees