Brouwerijen Bavik én Bockor veranderen van naam

Bavikhove / Bellegem -

Opvallend nieuws uit bierland: de West-Vlaamse brouwerijen Bavik en Bockor kondigen op dezelfde dag een naamsverandering aan. Bavik keert ter ere van haar 120ste verjaardag terug naar de naam ‘Brouwerij De Brabandere’. Ook brouwerij Bockor wil opnieuw verwijzen naar de geschiedenis en de authenticiteit en gaat de markt op als ‘Brouwerij Omer Vander Ghinste’.

In 1990 nam Brouwerij De Brabandere afscheid van haar originele naam en werd de brouwerij omgedoopt tot Bavik. Een kwarteeuw later vist Albert Debrabandere, die het bedrijf zijn vijfde generatie in zal leiden, de eerste naam terug op.

‘Een bevraging leert ons dat de brouwerij nood heeft aan een nieuw imago. Vandaar onze terugkeer naar onze roots en authenticiteit’, aldus De Brabandere. ‘We hebben drie waarden ontwikkeld waarin authenticiteit, met ons erfgoed, regionale betrokkenheid en het traditionele brouwproces, terugkomen.’

Speciaalbieren

De naam Bavik verdwijnt niet helemaal. Het merk blijft behouden voor het pilsbier dat ondanks de dalende vraag het paradepaardje blijft van de brouwerij. Het bedrijf versterkt zich ook met het exclusieve ‘1894’, dat moet tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar speciaalbieren.

Opvallend is ook dat de brouwerij mogelijk een aantal merken en producten zal schrappen, omdat uit de bevraging ook bleek dat het assortiment te breed is. Zo verdween ‘Wulps Blondje’ al uit het gamma, en mogelijk zal er ook gesneden worden in de reeks ‘Petrus’. De brouwerij heeft onder meer ook de bieren ‘Wittekerke’ en ‘Kwaremont’ in de portefeuille, en produceert ook frisdrank en wijn.

Brouwtraditie

Ook brouwerij Bockor uit Bellegem kondigde woensdag een naamsverandering aan. Het bedrijf gaat opnieuw de markt op met de naam ‘Brouwerij Omer Vander Ghinste’, de naam die ze al had van het oprichtingsjaar 1892 tot 1977.

Met het bier Omer verwees Bockor al enkele jaren naar zijn brouwtraditie, maar die verwijzing wordt nu kracht bijgezet door de naamsverandering. De naam Bockor blijft wel behouden voor het type pils.

De naamsverandering gaat gepaard met een nieuwe logo en een nieuwe huisstijl. Die zal pas later dit jaar voorgesteld worden. De brouwerij laat nog weten dat het nieuwe speciaalbier ‘Brasserie LeFort’ vanaf 15 januari in alle horecazaken en drankhandels verkrijgbaar zal zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio