Vannacht kans op noorderlicht in België

Vannacht kans op noorderlicht in België

Foto: AP

Wie nog nooit naar het hoge noorden trok om er het noorderlicht te bewonderen, kan vanavond misschien wel in eigen land terecht. Dankzij een krachtige uitbarsting op de zon bestaat de kans dat u vannacht zelfs vanuit België het prachtige groene schouwspel ziet.

Het poollicht, noorderlicht of aurora borealis is een lichtverschijnsel dat veroorzaakt wordt door uitbarstingen op de zon. Daarbij worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd, met prachtige groene of witte slierten licht tot gevolg. Normaal gezien is het noorderlicht enkel vanuit hoge geografische locaties te zien, zoals Alaska, Noorwegen of Groenland. Gemiddeld zo’n zeven keer per jaar, op dagen dat de zon bijzonder actief is, kan het licht ook in ons land worden waargenomen.

We mogen onszelf gelukkig prijzen, want vandaag is het misschien zover. Op 7 januari kende de zon een krachtige uitbarsting door de zonnevlekgroep AR1944. Het gaat om een X1-uitbarsting, een bijzonder krachtige zonnevlam waarbij een massa geomagnetisch materiaal in de ruimte wordt gekatapulteerd. Dat leidt tot een zware geomagnetische storm met kans op noorderlicht. De kans dat we het groene licht in ons land zien is daarbij zo’n 25% kans.

‘Dit is de beste kans in jaren om het noorderlicht te zien in eigen land’, klinkt het bij experts. ‘De zonneactiviteit loopt in cycli van elf jaar. Momenteel zitten we aan een piek, dus de kans op noorderlicht was nooit groter.’

Corrigeer

NIEUWS