Dieven halen facturen uit bus en vervalsen ze

Bornem / Puurs -

De politie van Klein-Brabant geeft bedrijven de raad voorzichtig te zijn bij overschrijvingen. Vorige maand werden er brieven uit postbussen gestolen met de bedoeling de rekeningnummers van facturen te veranderen.

De daders sloegen begin december enkele malen toe in Klein-Brabant. Ze viseerden de rode postbussen van Bpost en openden die met een sleutel om facturen mee te nemen. ‘Daarvan wilden ze de rekeningnummers veranderen waarop de storting moest terechtkomen’, klinkt het bij politiezone Klein-Brabant. ‘Nadien wordt de factuur opnieuw opgestuurd en stort het nietsvermoedende bedrijf de geldsom op de vermelde rekening. Die dus niet van de echte schuldeiser is, maar van de oplichters. Probleem is dat dit pas na een tijdje aan het licht komt: meestal als er een herinneringsbrief wordt gestuurd voor een openstaande factuur.’

De politie geeft dan ook de raad om de rekeninggegevens grondig te controleren. Aan bedrijven die facturen opsturen, wordt verzocht om dat voor de laatste lichting ’s avonds te doen. ‘Zodat de brieven niet de hele nacht in een postbus blijven zitten. Het beste is om de brieven overdag te posten. Dan worden ze diezelfde dag nog uit de postbus gehaald. Of ’s morgens vroeg zodat ze met de eerste lichting meegaan.’

De daders openden al postbussen in de KMO-zone aan de Puursesteenweg in Bornem, aan Breendonk-Dorp en Pullaarsteenweg in Puurs. Mensen die verdachte gedragingen opmerken aan de rode brievenbussen van Bpost wordt gevraagd om de politie te verwittigen.

In het hele land

De politie van Klein-Brabant lichtte de bedrijven van het BIN-Z KMO Bornem al in. Het gaat om het eerste bericht dat in het kersverse BIN-Z wordt verspreid. Hoeveel bedrijven slachtoffer werden van zulke oplichtingen is nog niet duidelijk. Het is geen typisch Klein-Brabants probleem, want de voorbije maanden werden al verscheidene bedrijven in het hele land op dezelfde manier opgelicht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio