Paus Franciscus duidt op 22 februari zijn eerste kardinalen aan

Paus Franciscus duidt op 22 februari zijn eerste kardinalen aan

Paus Franciscus Foto: Photo News

Op 22 februari creëert paus Franciscus zijn eerste kardinalen. Dat meldde de Franse krant La Croix donderdag. De traditie wil dat hun namen een maand tevoren worden bekend gemaakt.

Volgens Vaticaankenners zal paus Franciscus die traditie ook in ere houden en is het zijn bedoeling de samenstelling van het kardinalencollege terug geografisch in evenwicht te brengen.

Toen hij op 13 april vorig jaar een raad van acht kardinalen benoemde om hem te adviseren over de hervorming van de Kerk, koos hij kardinalen uit de vijf continenten. La Croix verwacht dat de nieuwe kardinalen meer uit de ‘periferie’ en minder uit het ‘centrum’ zullen komen.

Concreet mag men zich verwachten aan de creatie van kardinalen uit Afrika, Azië, het Nabije Oosten, Oceanië en Latijns-Amerika, aldus de krant.

Volgens La Croix zou paus Franciscus zich ook niet gebonden voelen door de gewoonte dat grote bisdommen automatisch een kardinaal leveren, wat slecht nieuws zou kunnen betekenen voor aartsbisschop Léonard, die theoretisch in aanmerking komt voor een creatie tot kardinaal nu kardinaal Danneels 80 is geworden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees