Israëlische ex-premier Ariel Sharon overleden

BIOGRAFIE. Ariel Sharon, de slachter van Beiroet

BIOGRAFIE. Ariel Sharon, de slachter van Beiroet

Foto: REUTERS

De Israëlische legergeneraal en ex-premier Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden. Ariel Sharon stierf in een ziekenhuisbed bij Tel Aviv na een jarenlange coma. Bij buurland Libanon hield de legergeneraal er tot op vandaag de bijnaam 'Slachter van Beiroet' op na, na een massamoord in 1982.

Sharon werd geboren in 1928 in Kfar Malal, net ten noorden van Tel Aviv. In 1942, toen hij 14 jaar oud was en in Europa de holocaust volop bezig was, ging hij in het leger. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 leidde Ariel Sharon als generaal de gevechten om de Sinaïwoestijn, in 1969 bezetten zijn troepen de Gazastrook en tijdens de Jom Kippoeroorlog in 1973 drong hij tegen de orders in diep Egypte binnen.

‘Slachter van Beiroet’

Het was onder zijn bewind en zonder medeweten van de premier dat het Israëlische leger in 1982 buurland Libanon binnenviel om daar de Palestijnse rebellenbeweging een zware klap toe te brengen. Een Israëlische onderzoekscommissie stelde Ariel Sharon nadien aansprakelijk voor zijn aandeel in die massamoord. Sharon moest aftreden als minister van Defensie en hield er bij de Palestijnen tot op vandaag de bijnaam ‘Slachter van Beiroet’ op na. Maar Ariel Sharon liet zich er niet door doen. Hij werd al snel opnieuw minister en schuwde ook later de controverse niet.

Al acht jaar in coma

Eind 2005, in volle campagne voor een derde ambtstermijn, sloeg het noodlot hard toe. Sharon werd na een lichte beroerte in het ziekenhuis opgenomen en begin januari 2006 getroffen door een zware hersenbloeding. Ariel Sharon belandde in een diepe coma en al snel werd duidelijk dat hij niet meer zou ontwaken. Begin januari lieten artsen nog weten dat de gezondheid van de ex-premier enorm verslechterd was. Vandaag begaven alle levensbelangrijke organen van Sharon het en nam zijn familie in alle rust afscheid.

Corrigeer

MEER NIEUWS