Luis Leon Sanchez wint eerste koers van het jaar

Luis Leon Sanchez (Caja Rural) heeft maandag de eerste etappe in de negende editie van de Tropicale Amissa Bongo (cat. 2.1) gewonnen. Na de nationale kampioenschappen op de weg in Australië en Nieuw-Zeeland was dit de eerste koers voor gemengde nationaliteiten in het prille wegseizoen.

Na 149,2 kilometer van het Gabonese Bitam naar het Kameroense Ebolowa was de 30-jarige Spanjaard de snelste van een groepje van vijf. Zijn landgenoot Egoitz Garcia werd tweede, de Eritreeër Natnael Berhane derde. Gregory Habeaux was met een vijfde plaats beste Belg en ook Jérôme Baugnies (7e) en Frederique Robert (9e) finishten nog in de top tien.

Sanchez is niet de eerste leider in de eerste wedstrijd op de UCI-kalender. De 27-jarige Garcia (Cofidis) sprokkelde onderweg namelijk meer bonificatieseconden en heeft in de stand één seconde voor op Sanchez. Berhane is op elf seconden derde, Habeaux volgt als vijfde eveneens op elf seconden.

De vijf koplopers waren de sterksten van een oorspronkeljk ontsnapping van 21. Na één etappe komen slechts acht renners nog echt in aanmerking voor de eindzege. De negende in het klassement, Frederique Robert, heeft al 2:46 goed te maken en dat in een rittenkoers zonder noemenswaardige hindernissen. Het peloton arriveerde met een achterstand van meer dan 18 minuten. .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.