Vlaanderen haalt Kyoto-doelstelling voor uitstoot van broeikasgassen

Vlaanderen haalt Kyoto-doelstelling voor uitstoot van broeikasgassen

Foto: minister van Cultuur Joke Schauvliege BELGA

Vlaanderen haalt de Kyoto-doelstelling voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die minister Schauvliege heeft bekendgemaakt. Tussen 2008 en 2012 daalde de uitstoot met 6,8%, de Kyoto-norm was -5,2% tegenover het basisjaar 1990.

De Kyoto-norm voor Vlaanderen bedroeg 412.315 miljoen ton CO2. Uiteindelijk komt Vlaanderen uit op 405.357 miljoen ton CO2, een pak beter dan de doelstelling.

Dat heeft Vlaanderen te danken aan de engergie-intensieve bedrijven die het beter doen dan verwacht. Zij hebben 19,6 miljoen toen meer gereduceerd dan afgesproken. De crisis zit daar voor iets tussen.

De sectoren zoals landbouw, gebouwen, transport en industrie (de sectoren die niet betrokken zijn bij de emissiehandel) doen het minder goed. Zij hebben 12,4 miljoen ton minder gereduceerd dan vooropgesteld. Dat komt onder meer door de strenge winter van 2010.

81 procent van zijn doelstelling haalde de Vlaamse regering met eigen maatregelen, de overige 19 procent door de aankoop van emissierechten.

De voorlopige cijfers dient Joke Schauvliege (CD&V) woensdag in bij de Europese Commissie. Het is niet uitgesloten dat de definitieve cijfers nog lichtjes afwijken, maar heel grote schommelingen worden niet meer verwacht.

Kyoto-norm 2020

Voor de periode tot 2020 is er een nieuw plan met 33 klimaatmaatregelen. Om de afgesproken reductie van broeikasgassen met 15 procent te halen, wordt meer dan ooit gerekend op de aankoop van schone lucht.

De Bond Beter Leefmilieu zei eerder dat het aandeel eigen maatregelen voor Vlaanderen tegen 2020 onder de vijftig procent zal zakken. Iets wat Schauvliege betwist. Zij houdt vast aan een verdeling van 70 procent eigen maatregelen, en 30 procent aankoop van schone lucht.

Corrigeer

NIEUWS