Tentoonstelling Martin Uvijn in Caermersklooster

© lvi

De Merelbeekse schilder Martin Uvijn (53) stelt volgende maand tentoon in het Caermersklooster in Gent. Hij exposeert niet veel, maar het klooster is volgens hem een ideale locatie.

lvi

‘Het is een fantastische ruimte’, zegt Uvijn. ‘Ik heb altijd de grootsheid van kleine dingen geschilderd, maar nu zal ik geconfronteerd worden met de kleinheid van mijn schilderijen, door de grootsheid van het klooster.’ De tentoonstelling omvat werken van 2003 tot nu.

Uvijn begon met schilderen in 1976. Hij werd vooral bekend door de affiche die hij ontwierp voor de Memorial Van Damme, en door zijn oproepen tot geweldloosheid, een van de thema's in zijn werk. Naast de werken zelf, verschijnen alle quotes die de schilder in de pers gebruikte, op een muur. Ook zijn ontwerptekeningen die de schilderijen voorafgaan, worden getoond.

Boek

Tegelijk met de tentoonstelling geeft de Provincie een boek uit met een overzicht van zijn werk.

‘Ik recycleer een beeldfragment, ik vergroot het en het krijgt een andere betekenis die in mijn verhaal past’, zegt de schilder. Uvijn schildert vooral de gedomineerde mens in al zijn nietigheid.